Benny Ganc označil Netanjahuov prísľub o anexii Predjordánska za nezodpovedný

Bývalý náčelník generálneho štábu izraelskej armády Benny Ganc v nedeľu kritizoval prísľub úradujúceho premiéra Benjamina Netanjahua, že v prípade víťazstva svojej pravicovej strany Likud v parlamentných voľbách presadí, aby Izrael rozšíril svoju zvrchovanosť nad osadami na Západnom brehu. Ganc tento zámer označil za "nezodpovednú" ponuku súvisiacu s voľbami.

07.04.2019 16:47
benny ganc Foto: ,
Bývalý náčelník generálneho štábu izraelskej armády Benny Ganc.
debata (2)

Ganc, ktorého stredopravicová strana Modrá a Biela je v nadchádzajúcich voľbách pre Likud pomerne silným súperom, sa k Netanjahuovým plánom vyjadril v rozhovore pre izraelský spravodajský portál Ynetnews.

Ganc v ňom spochybnil Netanjahuovo konanie a položil otázku, prečo Izrael danú oblasť v uplynulých 13 rokoch neanektoval, aj keď mohol.

Vyslovil tiež presvedčenie, že „prísť s takýmto závažným strategickým a historickým rozhodnutím vo volebnej kampani nie je seriózne a je to aj nezodpovedné.“ Podľa Ganc ide o „nezmyselné vyhlásenie“ a „je hanebné takto sa zahrávať s ľuďmi.“

Uviedol, že on sám je proti „jednostranným“ krokom. Vysvetlil, že v Izraeli sme „povedali, že sa budeme usilovať o dosiahnutie mierovej dohody na regionálnej a globálnej úrovni pri súčasnom zachovaní našich základných princípov“.

Ako podotkla agentúra AFP, medzi tieto princípy patrí zachovanie bezpečnostnej kontroly v údolí rieky Jordán – nad tými jeho časťami, ktoré sú na Západnom brehu, – a zachovanie veľkých sídelných blokov v Predjordánsku.

Podľa AFP Ganc v minulosti naznačoval otvorenosť k evakuácii aspoň niektorých židovských osadníkov z iných oblastí.

Netanjahu v sobotňajšom rozhovore pre televíziu Channel 12 neuviedol podrobnosti, ako rýchlo plánuje napredovať s anexiou Západného brehu a či by tento krok zahŕňal všetky židovské osady.

Ak by sa anexia uskutočnila vo veľkom rozsahu, mohla by zmariť aj posledné nádeje na realizáciu dvojštátneho riešenia v izraelsko-palestínskom konflikte, keď by vedľa seba existovali Izrael a palestínsky štát, ktorý by podľa predstáv tamojšieho vedenia mal zahŕňať Predjordánsko, pásmo Gazy a východný Jeruzalem – všetky územia, ktoré Izrael obsadil v roku 1967 počas tzv. šesťdňovej vojny.

Židovské osady postavené na území, ktoré Izrael zabral v šesťdňovej vojne v roku 1967, považuje medzinárodné spoločenstvo za nezákonné a ich pokračujúca výstavba je jednou z hlavných prekážok pre obnovenie plnohodnotných mierových rokovaní a mieru v tejto časti Blízkeho východu.

Netanjahuom spomínaná anexia Západného brehu je krokom, ktorý sa izraelská krajná pravica snaží presadiť už veľmi dlho.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #Predjordánsko