Líder španielskych socialistov vylučuje nezávislosť Katalánska i referendum

Španielsky premiér Pedro Sánchez v nedeľu vyhlásil, že ak sa socialisti po voľbách vrátia k moci, nedovolia, aby Katalánsko získalo nezávislosť a neumožnia ani referendum o tejto záležitosti. Parlamentné voľby v Španielsku sa budú konať 28. apríla.

07.04.2019 17:55
Pedro Sánchez Foto: ,
Španielsky premiér Pedro Sánchez.
debata (15)

„Nie znamená nie,“ vyhlásil Sánchez na konferencii Španielskej socialistickej a robotníckej strany (PSOE) v meste Zaragoza v autonómnom spoločenstve Aragónsko na severozápade Španielska.

Sánchez dodal, že „ak (po voľbách opäť) bude socialistická vláda, v Katalánsku nebude žiadna nezávislosť, nebude žiadne referendum o nezávislosti a španielska ústava v Katalánsku nebude porušená. Toto sa nestane“.

Sánchezov prejav prišiel po tom, čo vodca socialistov v Katalánsku Miquel Iceta v nedávnom rozhovore pre jeden z baskických denníkov povedal, že 65 percent Kataláncov chce nezávislosť a že „demokracia musí nájsť mechanizmus, ktorý to umožní“.

Toto Icetovo vyhlásenie vyvolalo kritiku opozičnej konzervatívnej Ľudovej strany (PP) a viedlo k vysloveniu podozrení, že socialista Sánchez pripravuje dohodu s katalánskymi separatistami.

Dvanásti spomedzi katalánskych vodcov boja za nezávislosť čelia pred súdom v Madride obvineniam za usporiadanie referenda o nezávislosti, ktoré sa 1. októbra 2017 konalo aj napriek súdnemu zákazu. Obvinení sú aj v súvislosti s jednostranným vyhlásením nezávislosti, ktoré nasledovalo po tomto referende. Mnohí prívrženci nezávislosti Katalánska sú presvedčení, že ich lídri sú politickými väzňami a súdny proces s nimi nie je spravodlivý.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #Pedro Sanchéz