Rusko vyzýva strany bojujúce v Líbyi, aby sa zabránili krviprelievaniu

Rusko využíva všetky dostupné možnosti, aby vyzvalo bojujúce strany v Líbyi, nech sa zdržia krokov, ktoré by mohli spôsobiť krviprelievanie a smrť civilistov, uviedol v pondelok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

07.04.2019 21:59 , aktualizované: 08.04.2019 14:13
debata (159)

Na pravidelnom brífingu v Moskve takto Peskov reagoval na otázku, či Rusko udržiava kontakty s maršalom Chalífom Haftarom, veliteľom tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA), a či je pripravené sprostredkovať riešenie situácie v krajine.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov podľa agentúry AFP predtým uviedol, že Moskva je v kontakte so všetkými stranami konfliktu v Líbyi. „Rokujeme s každým: so západom, východom i juhom,“ vyhlásil pre agentúru RIA Novosti a dodal, že Rusko „vyzýva všetkých na pokojné riešenie“.

V blízkosti líbyjskej metropoly Tripolis sa od nedele odohrávajú urputné boje medzi jednotkami LNA a oddielmi ozbrojených síl lojálnych medzinárodne uznanej vláde národného porozumenia.

USA vyzvali Haftara na zastavenie bojov v Líbyi, Rusko blokovalo vyhlásenie v OSN

Spojené štáty vyzvali v nedeľu poľného maršala Chalífu Haftara, aby okamžite zastavil postup svojej tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) na hlavné mesto Tripolis.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo povedal, že USA sú „veľmi znepokojené bojmi v blízkosti Tripolisu“. Všetky zúčastnené strany sú podľa neho zodpovedné za urýchlenú deeskaláciu situácie, ako to 5. apríla zdôraznila Bezpečnostná rada OSN a ministri skupiny G7.

„Táto jednostranná vojenská akcia proti Tripolisu ohrozuje civilistov a podkopáva vyhliadky na lepšiu budúcnosť pre všetkých Líbyjčanov,“ citujú Pompea agentúry DPA a Reuters.

Šéf americkej diplomacie podčiarkol, že konflikt v Líbyi nemá vojenské riešenie. Politické riešenie je jediný spôsob, ako zjednotiť krajinu.

„Jasne sme povedali, že sme proti vojenskej ofenzíve síl Chalífu Haftara a vyzývame na okamžité zastavenie operácií proti líbyjskému hlavnému mestu,“ povedal Pompeo.

Krátko pred zverejnením Pompeovho apelu zablokovalo Rusko v Bezpečnostnej rade OSN ďalšie vyhlásenie o Líbyi, ktoré takisto vyzýva na ukončenie postupu Haftarových jednotiek. Podľa diplomatických zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP, Moskva trvala na tom, aby na boli na ukončenie všetkých bojov vyzvané všetky strany konfliktu. USA však takúto zmenu v texte dokumentu odmietli.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala už v piatok Haftarových vojakov, aby zastavili svoj postup na Tripolis. Rusko, ktoré podobne ako Egypt a Spojené arabské emiráty podporujú Haftara, nesúhlasilo s formálnejším textom žiadajúcim od LNA zastavenie všetkej vojenskej aktivity.

Haftar (75), ktorý podporuje vládu so sídlom na východe Líbye, vydal vo štvrtok rozkaz na postup na Tripolis, kde sídli medzinárodne uznaná vláda tejto severoafrickej krajiny. Sám sa označuje za nepriateľa islamistického extrémizmu, ale jeho protivníci ho považujú za nového diktátora v štýle Muammara Kaddáfího, od zvrhnutia ktorého v roku 2011 sa Líbya bohatá na ložiská ropy zmieta v chaose.

Nové boje prekvapili OSN a narušili plány na dosiahnutie dohody o pláne volieb, ktoré majú skoncovať s nestabilitou v Líbyi.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Chalíf Haftar