Japonský premiér Šinzó Abe pred summitom G20 navštívi USA i Slovensko

Japonský premiér Šinzó Abe v pondelok oznámil plán navštíviť tento mesiac Spojené štáty, Kanadu a Francúzsko, ešte pred tým, ako bude jeho krajina koncom júna hostiteľom summitu skupiny krajín G20, vôbec prvého v Japonsku. Abe podnikne cestu 22. - 29. apríla a počas nej sa zastaví aj v Taliansku, Belgicku a na Slovensku.

08.04.2019 09:41
Šinzó Abe Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe.
debata (3)

Informoval o tom predstaviteľ japonského ministerstva zahraničných vecí, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Táto cesta sa uskutoční pred dlho očakávanými obchodnými rozhovormi Washingtonu a Tokia, v čase, keď sa prezident Spojených štátov Donald Trump snaží vyrokovať novú dvojstrannú zmluvu a hrozí uvalením ciel na autá.

Návštevu Francúzska podnikne premiér Abe v citlivom období, keď sa bývalý šéf japonskej automobilky Nissan Carlos Ghosn, ktorý má francúzske občianstvo, dostal v Tokiu znovu za mreže.

Ghosna opäť zatkli minulý týždeň, necelý mesiac po tom, ako bol prepustený na kauciu. Čelí početným obvineniam zo zneužitia právomocí. Dôvodom opätovného zatknutia sú nové podozrenia z finančných machinácií. Ghosnov priateľ a následne aj jeho obhajca uviedli, že je podozrivý z pokusu obohatiť sa na účet automobilky.

Účelom Abeho cesty je „potvrdiť úzku spoluprácu, aby bol summit G20 v Osake úspešný“. Summit skupiny 20 najväčších ekonomík sveta sa bude konať 28. – 29. júna.

Aj Trump pricestuje do Japonska, podľa očakávania v máji, a stane sa prvou zahraničnou hlavou štátu, ktorá sa stretne s novým japonským cisárom Naruhitom. Ten nastúpi na trón 1. mája.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Šinzo Abe