Na Kube sa konala prvá nezávislá demonštrácia - za práva zvierat

Stovky Kubáncov uskutočnili v nedeľu protestný pochod proti krutosti k zvieratám, pričom išlo o vôbec prvú nezávislú demonštráciu, ktorú úrady v tejto krajine povolili. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

08.04.2019 11:28
Kuba demonštrácia nezávislá prvá zvieratá práva Foto: ,
Na snímke transparent s nápisom v španielčine "Zvieratá majú tiež práva" počas protestného pochodu proti krutosti k zvieratám 7. apríla 2019 v Havane. Stovky Kubáncov uskutočnili v nedeľu protestný pochod proti krutosti k zvieratám, pričom išlo o vôbec prvú nezávislú demonštráciu, ktorú úrady v tejto krajine povolili.
debata (21)

Aktivisti kráčali pokojne po uliciach Havany so svojimi domácimi miláčikmi, skandovali slogany a vyzývali na prijatie zákona o ochrane zvierat. Pochod sa skončil na cintoríne Necrópolis de Cristóbal Colón pri hrobe Američanky Jeannetty Ryderovej, ktorá je považovaná za zakladateľku práv zvierat na Kube.

Kuba s jedinou politickou stranou dosiaľ umožňovala iba vládou schválené pochody. „Ide o prelomový bod v ochrane zvierat na Kube. Považujem to za historickú udalosť,“ uviedla organizátorka podujatia Beatriz Batistová.

Aktivisti rozširovali informácie o pripravovanej demonštrácii na sociálnych médiách. Kubánske úrady stále tvrdo zasahujú proti disentu a zatýkajú osoby, ktoré podľa nich vykonávajú podvratnú činnosť v mene Spojených štátov.

Je ironické, že sa prvý povolený nezávislý protest týka podpory práv zvierat, a nie ľudských práv, avšak môže ísť o testovanie širších slobôd, podotkli niektorí účastníci pochodu.

Zatiaľ čo fyzické verejné priestory na Kube sú stále prísne kontrolované, nedávne rozšírenie prístupu k internetu umožnilo Kubáncom väčšiu mobilizáciu vo virtuálnom priestore.

Kubánska vláda dosiaľ povoľovala iba demonštrácie zamerané na oslavu socialistickej revolúcie z roku 1959 alebo náboženské procesie. Úrady však stále odmietajú umožniť organizovanie protestov proti štátu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #demonštrácia #práva zvierat