Bývalý šéf britskej diplomacie Johnson odmieta colnú úniu s EÚ

Bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v pondelok uviedol, že Británia nesmie súhlasiť s trvalou colnou úniou s Európskou úniou. Vyjadril sa tak v čase špekulácií, že vláda navrhne takúto dohodu, aby si zaistila podporu opozície pre schválenie dohody o tzv. brexite, uviedla agentúra AP.

08.04.2019 11:31
boris johnson Foto: ,
Bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.
debata (4)

Johnson konštatoval pre denník Daily Telegraph, že colná únia navrhovaná lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom „zotročí“ Spojené kráľovstvo.

„Nemali by sme súhlasiť s tým, aby sme boli členovia EÚ bez hlasovacieho práva podľa kapitulácie navrhovanej Jeremym Corbynom – to sa nemôže a nesmie stať a ani nestane,“ dodal Johnson na Twitteri.

Britská vláda bude v pondelok pokračovať v rokovaniach s labouristami. Podľa spravodajského serveru BBC by premiérka Theresa Mayová v snahe získať podporu Labouristickej strany mohla na rokovania prísť s ponukou, že Británia po svojom odchode z EÚ zostane v stálej colnej únii s európskym spoločenstvom.

BBC konštatovala, že ak by Mayová túto ponuku skutočne predložila, bol by to z jej strany významný posun, pretože doteraz túto možnosť dôsledne vylučovala. Na druhej strane to bol jeden z návrhov na riešenie situácie obhajovaných Labouristickou stranou, ktorá počas víkendu vyjadrila sklamanie, že vládny tábor na rokovaniach nepreukázal dostatočnú pružnosť.

Británia by mala odísť z EÚ v piatok 12. apríla, ak Mayová nezíska súhlas s ďalším odkladom termínu brexitu od zvyšných členov Únie, ktorí už súhlasili s jeho odložením z pôvodného termínu 29. marca. Mayová momentálne žiada o odklad na 30. júna – v nádeji, že dosiahne s labouristami kompromis a presadí v parlamente dohodu v najbližších týždňoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Boris Johnson