Súd rozhodol, že Rusko porušilo ľudské práva Navaľného

Rusko porušilo ľudské práva bojovníka proti korupcii Alexeja Navaľného, popredného oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina, tým, že ho v roku 2014 dlhodobo zadržiavalo v domácom väzení. Podľa tlačovej agentúry AFP o tom v utorok rozhodol Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

09.04.2019 13:26 , aktualizované: 15:14
debata (119)

„Opatrenia, ktoré voči nemu uplatnili, vrátane prísneho obmedzenia komunikácie, neboli úmerné obvineniam, ktorým čelil. Bolo taktiež zrejmé, že s ním zaobchádzali takýmto spôsobom s cieľom izolovať ho od verejných aktivít,“ oznámil ESĽP vo verdikte s tým, že Rusko porušilo Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Navaľnyj rozhodnutie súdu privítal. „Som si istý, že toto rozhodnutie bude mať významné dôsledky pre tých, ktorí sú v Rusku neustále vystavovaní takémuto bezpráviu,“ napísal Navaľnyj na Instagrame, pričom výsledok označil za „víťazstvo“.

Navaľnyj (42) mal v úmysle kandidovať v minuloročných prezidentských voľbách, ale ústredná volebná komisia ho vzhľadom na podmienečné tresty väzenia v dvoch súdnych kauzách nezaregistrovala ako kandidáta. Súdne procesy s Navaľným a rozsudky, ktoré v nich padli, považuje časť ruskej verejnosti za politicky motivované.

Rusko musí Navaľnému vyplatiť vyše 20-tisíc eur

Ide už o druhý prípad, keď ESĽP skritizoval Ruskú federáciu ohľadom Navaľného. Rusko musí na základe rozhodnutia ESĽP vyplatiť Navaľnému odškodné vo výške 20-tisíc eur a ďalších 2665 eur ako náhradu za výdavky.

ESĽP už vlani v novembri skritizoval Rusko za sériu zatknutí Navaľného v rokoch 2012–14, čím došlo k porušeniu jeho práva na bezpečnosť, spravodlivý proces a zhromažďovanie.

Navaľnyj strávil v domácom väzení väčšinu roka 2014 po tom, ako ho spolu s jeho bratom Olegom obvinili z prania špinavých peňazí. Oboch uznali za vinných v decembri 2014, pričom Alexej Navaľnyj dostal podmienečný trest a jeho brata poslali do väzenia, pripomína AFP. Obaja obvinenia odmietajú ako politicky motivované.

Utorkový verdikt zároveň prichádza v čase, keď vyvstávajú otázky, či Rusko zostane členom Rady Európy, pod ktorú ESĽP spadá. Po ruskej anexii Krymu od Ukrajiny v roku 2014 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) odoprelo ruskej delegácii možnosť hlasovania a ďalšie práva. Moskva v reakcii prerušila svoje ročné dotácie pre ESĽP vo výške 33 miliónov eur, čo predstavuje sedem percent rozpočtu inštitúcie, a prestala sa zúčastňovať na rokovaniach PZ RE.

Kremeľ: S rozhodnutím ESĽP ohľadom Navaľného nemôžeme súhlasiť

Kremeľ „nemôže súhlasiť“ s utorkovým rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, ktorý vyhlásil, že Rusko v roku 2014 porušilo ľudské práva bojovníka proti korupcii Alexeja Navaľného, popredného oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Je to dosť neočakávané. Naozaj s tým nemôžeme súhlasiť. Máme však ministerstvo spravodlivosti, ktorého výsadou je zaoberať sa týmito záležitosťami,“ uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Európsky súd pre ľudské práva #Alexej Navaľnyj