Barr oznámil, že do týždňa zverejní zredigovanú Muellerovu správu

Americký minister spravodlivosti William Barr v utorok oznámil, že "do týždňa" zverejní zredigovanú verziu záverečnej správy osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorá sa týka údajného zasahovania Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Informovala o tom agentúra AFP.

09.04.2019 19:15
USA, zasahovanie do volieb, Mueller, správa, Barr Foto: ,
Mueller ukončil vyšetrovanie 22. marca 2019, pričom následne správu z neho predložil Barrovi.
debata (8)

„Do týždňa budem môcť sprístupniť správu pre verejnosť,“ povedal Barr na pôde Kongresu.

Osobitný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti Robert Mueller ukončil vyšetrovanie 22. marca 2019, pričom následne správu z neho predložil Barrovi. Minister potom 24. marca zverejnil v liste adresovanom Kongresu krátke zhrnutie najdôležitejších záverov z Muellerovho vyšetrovania, podľa ktorých sa volebný tím súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa nedopustil spolčenia s Ruskom.

Muller podľa Barrových záverov nedospel ani k definitívnej odpovedi na otázku, či sa Trump pokúšal mariť vyšetrovanie. Prezidenta podľa Barra viny nezbavil ale ani nedospel k tomu, že by sa tohto trestného činu skutočne dopustil.

Celá Muellerova takmer 400-stranová správa naďalej podlieha utajeniu, opoziční demokrati však čoraz dôraznejšie požadujú jej zverejnenie v plnom znení. Barr musí podľa vlastných slov dokument ešte zredigovať tak, aby v ňom neboli najcitlivejšie časti, ktoré musia zostať utajené.

Samotný Trump i Biely dom na Barrove zhrnutie Muellerovej správy reagovali hneď 24. marca vyhlásením, že prezidenta úplne očistilo.

K Muellerovmu vyšetrovaniu, zatiaľ známemu len prostredníctvom Barrovej správy, sa v utorok vyjadril i ruský prezident Vladimir Putin. Ten povedal, že od začiatku vedel, že rozsiahle vyšetrovanie prepojenia Trumpovej predvolebnej kampane na Rusko sa ukáže byť bezobsažným.

„Od začiatku sme tvrdili, že komisia (osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera) nič nenájde. Nikto nevie lepšie ako my, že Rusko do žiadnych volieb nezasahovalo,“ povedal Putin na arktickom fóre. „Bolo to už dopredu jasné,“ dodal.

Podľa Barrových zhrnutí sa volebný tím súčasného prezidenta USA Trumpa nedopustil spolčenia s Ruskom. Muellerovo vyšetrovanie však zároveň odhalilo, že Moskva viedla dezinformačnú kampaň a hackla e-maily predvolebného tímu demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej, Trumpovej súperky o prezidentské kreslo.

Putin v utorok obvinenia zo zasahovania do volieb opätovne nazval „úplným nezmyslom“ cieleným na „domáce publikum“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Robert Mueller #zasahovanie do volieb #William Barr