AI: Počet popráv v roku 2018 poklesol o 31 percent

Počet popráv vo svete minulý rok klesol o 31 percent a bol najnižší počet za posledných najmenej desať rokov. Uvádza to medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo svojej každoročnej celosvetovej správe o treste smrti, ktorá bola zverejnená v stredu.

10.04.2019 06:47
debata (3)

Celkový počet popráv vo svete klesol z 993 v roku 2017 na 690. Počet trestov smrti však podľa správy AI zaznamenal nárast v niekoľkých krajinách vrátane Bieloruska, Japonska, Južného Sudánu, Singapuru a USA.

Čína zostala na čele rebríčka krajín, kde sa vykonalo najviac popráv. Údaje o uplatňovaní trestu smrti v tejto krajine sú predmetom štátneho tajomstva, podľa AI sa ich však mohli vykonať tisíce.

Za Čínou nasledujú Irán, kde vykonali najmenej 253 popráv, Saudská Arábia (149), Vietnam (najmenej 85) a Irak (najmenej 52).

Počet popráv v Iráne, kde došlo k zmene zákonov v oblasti trestných činov spojených s drogami, klesol o 50 percent. Pokles v počte popráv zaznamenali aj Pakistan a Somálsko.

„Dramatický celosvetový pokles v počte popráv potvrdzuje, že aj krajiny, o ktorých by sa to najmenej predpokladalo, zavádzajú zmeny vo svojich spôsoboch a prichádzajú na to, že trest smrti nie je riešenie,“ povedal generálny tajomník AI Kumi Naidoo.

Pokles počtu popráv v niektorých z krajín, ktoré patrili medzi vykonávateľov trestu smrti, je podľa Naidooa sľubný náznak toho, že úplné odstránenie trestu smrti je len otázkou času.

Amnesty International však zaznamenala nárast počtu popráv v Bielorusku, Japonsku, Južnom Sudáne, Singapure a v USA.

Thajsko obnovilo trest smrti a vykonalo prvú popravu od roku 2009. Srílanský prezident Maithrípála Siriséna sa vo februári zaviazal, že obnoví hrdelný trest pre niektorých usvedčených obchodníkov s drogami, ktorí sú odsúdení na smrť.

Krajiny, ktoré stále uplatňujú trest smrti, Naidoo vyzval, aby konali odvážne a hneď prestali s týmto trestom.

AI takisto vyjadrila znepokojenie nad prudkým nárastom počtu rozsudkov smrti za minulý rok v niektorých krajinách. V Iraku ich počet vzrástol najmenej štvornásobne z 65 v roku 2017 na minimálne 271. V Egypte počet trestov smrti vzrástol o 75 percent, čo AI pripisuje hromadne udeleným trestom smrti v nespravodlivých procesoch často založených na „priznaniach“ získaných mučením a v dôsledku nedostatočného policajného vyšetrovania.

Burkina Faso minulý rok prijala nový trestný zákonník, ktorý zrušil trest smrti, a Gambia a Malajzia naň vyhlásili moratórium. Najvyšší súd v americkom štáte Washington v októbri minulého roka rozhodol, že trest smrti porušuje ústavu.

Počas decembrového zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov až 121 krajín podporilo globálne moratórium na trest smrti a 35 hlasovalo proti, uvádza AI.

Ku koncu roka 2018 trest smrti za všetky zločiny zrušilo 106 krajín a 142 krajín zrušilo trest smrti legislatívne alebo v praxi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Amnesty International