V Budapešti zneškodnili výbušniny z druhej svetovej vojny

Maďarská polícia v stredu ráno evakuovala ľudí z okolia budínskeho multifunkčného komplexu MOM Park, kde stavbári pri zemných prácach našli pred týždňom viaceré výbušniny z druhej svetovej vojny. Evakuovaní ľudia sa v stredu krátko popoludní už mohli vrátiť do svojich domovov a na svoje pracoviská po tom, čo pyrotechnici maďarskej armády úspešne odpálili na mieste nálezu vymontovanú rozbušku najväčšej zo šiestich nájdených bômb. Podľa internetového vydania denníka Népszava sa evakuácia týkala 2500 obyvateľov a vyše 4000 pracujúcich.

10.04.2019 11:21 , aktualizované: 14:39
debata

Pyrotechnik maďarskej armády odstránil v stredu okolo poludnia rozbušky dvoch najväčších bômb a rozhodol, že bomby bude treba zneškodniť odpálením na mieste nálezu. Podľa spravodajského servera Infostart.hu jedna z dvoch najväčších bômb mala hmotnosť 100 kilogramov a druhá 50 kg.

Vládny úrad hlavného mesta na svojej webovej stránke uviedol, že polícia už obnovila dopravu na frekventovanom dopravnom uzle BAH.

Jedinou uzavretou ulicou zostala Csörsz utca, po ktorej budú pyrotechnici odvážať zneškodnenú muníciu z druhej svetovej vojny.

Starosta XII. budapeštianskeho obvodu Zoltán Pokorni pre agentúru MTI uviedol, že evakuácia sa dotkla 6500 obyvateľov a pracovníkov v okruhu pol kilometra od nálezu.

Podľa jeho slov vďaka informáciám, ktoré v uplynulých dňoch poskytovali pracovníci samospráv I., XI, a XII. budapeštianskeho obvodu, ako aj vďaka účinnej práci policajtov prebehla evakuácia bez problémov, pričom ani uzatvorenie uzla BAH nespôsobilo väčšie zápchy. Samosprávy XI., XII. a I. budapeštianskeho obvodu zabezpečili umiestnenie pre evakuovaných.

debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #evakuácia osôb #nález bomby