Zelenskyj chce v prípade zvolenia rokovať so západom

Víťaz prvého kola prezidentských volieb na Ukrajine Volodymyr Zelenskyj sa v prípade zvolenia hlavou štátu plánuje stretnúť s najvyššími predstaviteľmi USA, Nemecka a Francúzska a za účasti "medzinárodných partnerov" chce nadviazať dialóg s Ruskom. Napísal to ukrajinský server Liga s odvolaním sa na poradcu Zelenského. O priamy kontakt s donbaskými povstalcami, ako ho odporúča Kremeľ, Zelenskyj záujem nemá.

10.04.2019 11:38
volodymyr zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský komik a kandidát na ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj.
debata (22)

O plánoch Zelenského na stretnutie s Donaldom Trumpom, Angelou Merkelovou a Emmanuelom Macronom informovali ukrajinský server hlavní poradcovia prezidentského kandidáta Ruslan Stefančuk a Danylo Hetmancev. Zelenskyj koncom marca prvé kolo prezidentských volieb s prevahou vyhral, ​​v druhom sa 21. apríla stretne s doterajším prezidentom Petrom Porošenkom.

Ak Zelenskyj vyhrá, chce do rokovaní o riešení konfliktu na Donbase prizvať Spojené štáty a Veľkú Britániu, uviedol server Liga. Oba štáty by sa mali pripojiť k takzvanej normandskej skupine, ktorá združuje Rusko, Ukrajinu, Francúzsko a Nemecko. O rozšírení skupiny Kyjev hovorí už dlhšie, Moskva sa k plánom stavia rezervovane.

Zelenskyj v prípade zvolenia nemieni využívať služby kontroverzného ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, ktorý doteraz pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Kyjevom a Moskvou. Bývalý šéf kancelárie exprezidenta Leonida Kučmu a podpredseda ukrajinského parlamentu je považovaný za osobného priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina. Medvedčuk v prvom kole prezidentských volieb podporoval proruského kandidáta Jurija Bojka, ktorý skončil na štvrtom mieste.

Do konca budúceho týždňa plánuje Zelenskyj predložiť svojich kandidátov na posty ministra zahraničia, generálneho prokurátora a šéfa tajnej služby SBU, ktorých navrhovanie je na Ukrajine v kompetencii hlavy štátu. O menách sa poradcovia nezmieňujú, podľa špekulácií kyjevskej tlače by sa budúcim šéfom ukrajinskej diplomacie mohol stať bývalý minister financií Oleksandr Danyljuk, generálnou prokurátorkou americká právnička s ukrajinskými koreňmi Marta Borščová (Martha Boerschová) a riaditeľom SBU bývalý šéf tejto kontrarozviedky Ihor Smeško.

Zelenskyj chce po zvolení podľa Stefančuka a Hetmanceva vytvoriť expertný tím s medzinárodnou účasťou, ktorý by v priebehu troch až štyroch mesiacov vykonal „štátny audit“. Z neho by mal nový prezident získať informácie o stave krajiny a o práci vykonanej jeho predchodcom, napísal server Liga.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #prezidentské voľby na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj