Netanjahu ťahal voličov z vody a zostal pri kormidle

"Namiesto toho, aby ste dali hlasy Likudu, užívate si pobyt na morskom pobreží," vyčítal izraelský premiér a vodca strany Likud Benjamin Netanjahu oddychujúcim na jednej z telavivských pláží v čase utorňajších parlamentných volieb. Podľa novín The Times of Israel im dohováral, že ak nepôjdu voliť, tak zvíťazí ľavica. Šéf kabinetu si dokonca dal dolu kravatu, ale do vody nevošiel, ako to urobil v roku 2017 počas návštevy indického premiéra.

10.04.2019 17:15
benjamin netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho žena Sara oslavujú volebné víťazstvo pravicového bloku.
debata (7)

Spomínaná udalosť zachytená aj na videu len potvrdzuje, že Netanjahu nenechal v zápase o voličské hlasy nič na náhodu. A oplatilo sa. Pravicový blok vedený stranou Likud sa stal ešte pred oficiálnym oznámením volebného výsledku víťazom, k čomu mu už zablahoželal Netanjahuov volebný konkurent Benny Ganc, šéf izraelskej ľavicovej formácie Modrá a biela.

Podľa denníka The Jerusalem Post sa všeobecne očakáva vznik kabinetu, schopného čeliť obvineniam z korupcie, ktoré by mohol proti Netanjahuovi vzniesť generálny prokurátor Avichaj Mandelblit. Premiérova strana Likud a jej spojenci získajú dohromady 65 zo 120 mandátov a Netanjahu už sľúbil, že svoj v poradí piaty kabinet zostaví rýchlo. Nebude to však jednoduché. V Netanjahuovej očakávanej novej vláde budú musieť dostať kreslá zástupcovia malých ultrapravicových a náboženských strán, čo podľa pozorovateľov bude znamenať návrat k situácii, ktorá na politickej scéne panovala posledné štyri roky.

Konkrétne podľa prognózy novín The Jerusalem Post budú ministri pokračovať v pokusoch oklieštiť právomoci Najvyššieho súdu, budú útočiť na sudcov, prokurátorov a políciu. Teda na ľudí, ktorí vyšetrujú podozrenie z korupcie premiéra Netanjahua a môžu žiadať jeho vypočúvanie a postavenie pred súd. Polícia už navrhla stíhať Netanjahua v troch kauzách, v ktorých ide o úplatkárstvo, korupciu, podvod a zneužitie dôvery. Netanjahu vinu odmieta a tvrdí, že ide o politickú honbu. Za službu koaličných partnerov v budúcej vláde bude musieť Netanjahu zaplatiť vo forme vyčlenenia niektorých ministerských kresiel, napríklad rezortu obrany či školstva.

Pravda však je, že skúsený politik, za akého Netanjahua považujú nielen v Izraeli, má s rozdeľovaním kresiel a právomocí skúsenosti. Napríklad v predchádzajúcom období náboženským stranám poskytol právo veta v otázkach relígie a štátu. Predstaviteľom židovských osád na okupovaných palestínskych územiach zase nadelil štedrú finančnú pomoc okrem iného na výstavbu nových domov. A stranu Avigdora Liebermana Náš dom Izrael si Netanjahu zaviazal kreslami ministrov školstva, spravodlivosti, ale aj obrany.

V zahraničnopo­litickej oblasti podľa väčšiny pozorovateľov možno očakávať, že Netanjahuova vláda bude pokračovať v zbližovaní sa s krajne pravicovými stranami v Európe a Latinskej Amerike. Jej súčasťou bude aj spolupráca so sunnitskými režimami na Blízkom východe namierená proti Iránu. Má však v politickom talóne aj „sýrsky plán“, ktorý chce ponúknuť Moskve a Ankare. V prípade citlivej palestínskej otázky sa všeobecne očakáva pokračovanie stagnácie vzťahov medzi Jeruzalemom a Ramalláhom.

„Žiaľ, Izraelčania hlasovali prevažne za kandidátov, ktorí sú jednoznačne za posilnenie útlaku, okupácie, anexie. Zvolili krajne pravicový, xenofóbny a protipalestínsky parlament. Izraelčania sa rozhodli posilniť a rozvíjať apartheid,“ cituje agentúra MAAN Hanan Ašráviovú, členku výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny. V tejto súvislosti nezabudla zdôrazniť, že „extrémistickú a militaristickú agendu Netanjahua podporila bezohľadnou politikou aj Trumpova administratíva“.

Ašráviová tak nepriamo reagovala na „darčeky“ prezidenta USA, ktorý v rámci Netanjahuovej predvolebnej kampane rozhodol o kontroverznom presťahovaní veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema, „nedeliteľného hlavného mesta Izraela“, ako aj o priznaní ešte stále sýrskych Golanských výšin anektovaných Izraelom v roku 1981 za súčasť židovského štátu.

Podľa palestínskeho vyjednávača Saíba Irikáta „Izraelčania nechcú zmenu: sú proti mieru a za okupáciu“. Pravda je, že iba 14 zo 120 poslancov izraelského parlamentu podporilo rozhodnutie vytvoriť dva štáty v hraniciach platných z roku 1967.

Hoci Netanjahu sa udržal pri moci, moskovské Centrum Carnegie nevylučuje, že o rok, možno pol druha, „budú Izraelčania opäť voliť, pretože dnešný politický systém je nestabilný“. A stredobodom sporov budú podľa neho opäť osobnosti a nie ideológia, ktorú sa pokúšajú preniesť do praxe.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu