Sudánskeho prezidenta Bašíra zosadili, vedenia krajiny sa dočasne ujala armáda

Sudánska armáda vo štvrtok zosadila a zatkla prezidenta Umara Bašíra, ktorý bol pri moci takmer 30 rokov. Oznámil to tamojší minister obrany Awad Ibn Úf, ktorého citovala stanica BBC.

11.04.2019 10:22 , aktualizované: 15:16
debata (8)

Minister uviedol pre štátne médiá, že armáda sa rozhodla dohliadať na dvojročné prechodné obdobie, po ktorom sa budú konať „slobodné a spravodlivé“ voľby. Dodal, že v Sudáne sa zavádza na tri mesiace mimoriadny stav – armáda uzavrela štátne hranice, vzdušný priestor a pozastavila platnosť ústavy, informuje tlačová agentúra AP.

Protesty proti Bašírovi, ktorý vládol od roku 1989, trvajú už niekoľko mesiacov. Podľa stanice Sky News sa bývalý líder nachádza v domácom väzení spolu s niekoľkými pobočníkmi.

Bašír, ktorý je hľadaný Medzinárodným trestným súdom (ICC) na základe obvinení z vojnových zločinov a genocídy, sa dostal k moci počas prevratu v roku 1989 a bol jedným z najdlhšie slúžiacich prezidentov v Afrike.

V hlavnom meste Chartúm boli rozmiestnení vojaci. Armáda a bezpečnostné sily nasadili vojakov v okolí ministerstva obrany, ako aj na hlavných cestách a mostoch.

Tím sudánskych vojakov zároveň vo štvrtok vykonal raziu v kanceláriách skupiny spájanej s Bašírovou vládnucou Stranou Národného kongresu (NCP) v Chartúme, ako aj v úradoch Islamského hnutia – ideologického krídla NCP.

Po správach Bašírovom odstúpení zaplavili ulice sudánskej metropoly desaťtisíce ľudí a zapojili sa do protivládneho protestu pred budovou rezortu obrany.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #Umar Bašír