Taliansko vylúčilo vojenskú intervenciu v líbyjskom konflikte

Taliansko nemá v úmysle použiť vojenskú silu a zasiahnuť do konfliktu v Líbyi. Vyhlásil to vo štvrtok taliansky vicepremiér a líder strany vládnucej koalície Luigi Di Maio, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

11.04.2019 11:30 , aktualizované: 18:36
líbya, tripolis, auto, militanti, ozbrojenci,... Foto: ,
Členovia vládnej armády v Tripolise.
debata (23)

Jeho výrok prichádza v čase pokračujúcich vražedných zrážok medzi Chalífom Haftarom – veliteľom samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) – a milíciami podporujúcimi vládu v Tripolise, ktorú uznala OSN.

„Absolútne vylučujeme akúkoľvek vojenskú intervenciu v Líbyi – dnes či kedykoľvek -, rovnako ako vylučujeme akúkoľvek možnú podporu, hoci aj nepriamu, iným krajinám. Taliansko s vládou, ktorej sme my (Hnutie piatich hviezd – M5S) súčasťou, takéto chyby už nezopakuje,“ uviedol Di Maio.

Vicepremiér tým narážal na rok 2011, keď nálety vzdušných síl NATO pomohli povstaniu proti bývalému líbyjskému vodcovi Muammarovi Kadáfímu a viedli k jeho zvrhnutiu, zanechali však krajinu v rozvrate a chaose.

Taliansko je bývalým koloniálnym vládcom Líbye a zároveň členskou krajinou EÚ najviac vystavenou migrácii začínajúcej sa na líbyjských brehoch. Taliansko má v Líbyi vojenskú misiu pozostávajúcu z približne 400 príslušníkov, ktorí tam vykonávajú prevažne výcvikovú činnosť.

OSN vyzýva na prímerie v Líbyi, vedenie z Tobruku ho naďalej odmieta

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na prímerie v Líbyi, aby sa zabránilo mohutným bojom o ovládnutie Tripolisu. Guterres tak urobil v čase, keď Bezpečnostná rada OSN (BR) zvažovala kroky zamerané na vyriešenie krízy v tejto severoafrickej krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Stále je čas zastaviť to,“ povedal šéf OSN novinárom po tom, ako v noci na štvrtok vystúpil na zasadnutí BR OSN za zatvorenými dverami. Uviedol, že ešte stále je čas vyhlásiť prímerie, zastaviť násilnosti a „predísť najhoršiemu“, čím by podľa jeho slov mohla byť „dramatická krvavá bitka o Tripolis“.

Niekoľko hodín pred týmto Guterresovým vyhlásením zástupca líbyjského parlamentu sídliaceho v Tobruku deklaroval, že momentálne medzi súperiacimi ozbrojenými frakciami nie je možné uzavrieť mierovú dohodu. Ako dôvod uviedol, že „Tripolis uniesli“ ozbrojené skupiny a Líbyjská národná armáda (LNA) k mestu postupuje s „jediným cieľom“ – vyhnať ich z hlavného mesta.

Akíla Sálih, predstaviteľ Snemovne reprezentantov stojacej na strane medzinárodne neuznanej vlády so sídlom v Tobruku, v stredu pre agentúru AP v egyptskej Alexandrii povedal, že samozvaná tzv. Líbyjská národná armáda vedená Chalífom Haftarom sa vydala „oslobodiť Tripolis“, kde sídli medzinárodne uznaná líbyjská vláda, s ktorou však vláda v Tobruku zápasí o moc nad krajinou.

Líbya zažíva nepokoje a chaos od povstania podporovaného Severoatlantickou alianciou v roku 2011, keď bol zvrhnutý dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí. Odvtedy sa snažia získať moc a ovládnuť ropné náleziská dve súperiace vlády a rôzne ozbrojené skupiny, ktoré sú spojencami buď medzinárodne uznanej vlády v Tripolise, alebo konkurenčnej vlády so sídlom v meste Tobruk.

Situácia v Líbyi sa ešte viac vyostrila po tom, ako LNA minulý štvrtok začala útok na Tripolis, kde sídli vláda národného porozumenia. OSN v nedeľu požiadala bojujúce strany, aby okamžite vyhlásili humanitárne prímerie na evakuáciu zranených a civilistov. Na zastavenie bojov vyzvali aj Spojené štáty aj skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín.

Ani jedna z bojujúcich strán však na prímerie nepristúpila a boje neutíchli. Z okolia mesta už medzičasom pred bojmi ušlo viac ako 5000 ľudí. Tripoliské úrady v stredu varovali, že ak boje v okolí budú pokračovať, hrozí mestu humanitárna kríza.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #OSN #António Guterres