Výbuch bomby na trhovisku v pakistanskej Kvéte si vyžiadal 16 mŕtvych

Najmenej 16 ľudí zahynulo a 30 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu nastraženej bomby, ku ktorému došlo v piatok na trhovisku s ovocím v pakistanskom meste Kvéta. Informovala o tom agentúra AFP.

12.04.2019 09:32
Pakistan, výbuch bomby Foto: ,
Na snímke scéna z miesta výbuchu bomby na trhovisku v meste Kvéta, Pakistan, 12. apríl 2019.
debata

Podľa šéfa polície provincie Balúčistán sú medzi obeťami ôsmi šiitskí Hazárovia, jeden bezpečnostný činiteľ a pracovníci trhoviska. Etnickí Hazárovia s ľahko rozoznateľnými stredoázijskými črtami predstavujú mäkký cieľ pre sunnitských militantov, ktorí ich považujú za heretikov zasluhujúcich si smrť.

Reportér AFP videl na mieste rozmetané ľudské mäso a krv, ako aj zranených ľudí kričiacich o pomoc. Miestny policajt, ktorý hliadkoval v danej oblasti a bombový útok prežil, uviedol, že trhovisko bolo v čase výbuchu preplnené.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina, avšak podobné akcie tu už v minulosti podnikli sunnitskí extrémisti.

Kvéta je hlavným mestom provincie Balúčistán na juhozápade krajiny a dejiskom menej významného povstania separatistov, ktorí požadujú širšiu autonómiu a väčší podiel na miestnych prírodných zdrojoch ako zemný plyn a ropa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan