Taliban oznámil začiatok jarnej ofenzívy, zakázal činnosť WHO a Červeného kríža

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban oznámilo v piatok v čase prebiehajúcich mierových rozhovorov začiatok svojej každoročnej jarnej ofenzívy. Vyplýva to z oznámenia Talibanu citovaného agentúrou AP.

12.04.2019 10:05
Afganistan USA vojaci útok obete Foto: ,
Príslušník afganských bezpečnostných síl kontroluje miesto samovražedného bombového útoku na vojenskej leteckej základni Bagram pri Kábule, ku ktorému sa prihlásilo militantné hnutie Taliban.
debata (7)

Taliban oznámil pravidelné ťaženie proti vládnym bezpečnostným zložkám, i keď so Spojenými štátmi rokuje o mieri a pripravuje sa na kľúčové stretnutie s vládnou delegáciou s cieľom ukončenia dlhotrvajúcej vojny a prípadného stiahnutia amerických jednotiek z Afganistanu.

Podľa oznámenia v piatich jazykoch – vrátane angličtiny – Taliban vyhlásil, že v bojoch bude pokračovať, pokiaľ v Afganistane budú zahraniční vojaci a budú podporovaní afganskými bezpečnostnými silami. Taliban svoju výzvu adresoval bojovníkom v krajine. Pobáda ich ku koordinácii a prísnemu dodržiavaniu vojenskej veliteľskej štruktúry Talibanu. Zároveň ich vyzýva, aby sa vyhli civilným obetiam.

Mierové rozhovory?

Agentúra AP pripomenula, že aktuálne sa konajú prípravy na priame rokovania medzi zástupcami afganskej vlády a delegácie Talibanu. Stretnutie je naplánované na 19. apríla v katarskej metropole Dauha. Cieľom je neformálna výmena názorov, pričom vládu nebude zastupovať oficiálny tím vyjednávačov.

Spojené štáty začali priame rokovania s Talibanom v júli 2018 s cieľom nájsť mierové riešenie konfliktu v Afganistane, ktorý trvá už 17 rokov a medzičasom sa stal vôbec najdlhšou vojnou v amerických dejinách. Nové kolo rokovaní medzi USA a Talibanom by sa malo v Dauhe začať na konci apríla.

Taliban zakázal činnosť WHO a Červeného kríža

Islamistické hnutie Taliban ohlásilo „zákaz“ činnosti Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v oblastiach, ktoré táto extrémistická skupina kontroluje v Afganistane. Informovala o tom v noci na piatok stanica Slobodná Európa.

Skupina považuje činnosť zmienených organizácií počas očkovacej kampane za „podozrivú“. Afganistan je jednou z posledných krajín sveta, kde má bilancia detskej obrny stále stúpajúci charakter.

Hovorca WHO uviedol, že organizácia „si je vedomá týchto správ a pracuje na lepšom pochopení situácie“. Hovorca MVČK potvrdil, že Červený kríž už prerušil svoje aktivity v tejto vojnou sužovanej krajine, kde je veľa oblastí bez prístupu k zdravotníckej starostlivosti, avšak o Afganistan sa neprestáva zaujímať.

Červený kríž sa považuje za neutrálnu humanitárnu organizáciu, pričom operuje v oblastiach kontrolovaných afganskou vládou i na územiach pod kontrolu Talibanu. Medzi Červeným krížom a Talibanom došlo k ťažkostiam už aj v minulosti, čo prinútilo túto medzinárodnú organizáciu prerušiť svoju činnosť.

Jar prináša eskaláciu napätia

Začiatok jari sa v Afganistane už roky nesie v znamení eskalácie násilia – topiaci sa ľad totiž dovoľuje povstaleckým bojovníkom lepší pohyb po horských terénoch. Taliban v súčasnosti ovláda rozsiahle územia Afganistanu.

Afganské bezpečnostné sily zvádzajú boje s militantmi po tom, čo medzinárodná koalícia na čele s USA stiahla koncom roka 2014 z krajiny svoje bojové jednotky. V Afganistane sú v súčasnosti sily Spojených štátov nasadené v rámci podporných a protiteroristic­kých misií.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban