Hlavné ceny World Press Photo získali snímky s témou migrantov

Predsedníčka poroty udeľujúcej cenu World Press Photo tvrdí, že víťazná snímka musí byť "v ideálnom prípade prekvapujúca, unikátna, relevantná a zapamätateľná".

12.04.2019 13:15 , aktualizované: 13:58
debata (15)
Víťazná snímka World Press Photo 2019 od... Foto: TASR/AP, John Moore / Getty Images
Holandsko Fotografia Súťaž World Press Photo Víťazná snímka World Press Photo 2019 od fotografa Johna Moorea z Getty Images, ktorá zachytáva dvojročnú Yanelu Sánchezovú a jej matku Sandru pri zadržaní na hranici 12. júna 2018 v americkom McAllene. Snímka získala aj prvé miesto v kategórii Aktuálne všeobecné správy.

Whitney Johnsonová za takú považuje aj fotografiu, ktorej túto cenu udelili v noci na piatok. Jej autorom je americký fotograf John Moore. Jeho víťazný záber plačúceho dievčatka z Hondurasu zadržané spolu so svojou matkou na hranici s USA vznikol v čase stupňujúcej sa kritiky na adresu migračnej politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tá totiž zahŕňala aj rozdeľovanie rodín migrantov.

Johnsonová uviedla, že víťazná snímka má všetky vyžadované atribúty a „veľmi zaujímavé detaily“ – „počínajúc gumenými rukavicami na rukách príslušníka pohraničnej služby a chýbajúcimi šnúrkami na teniskách matky končiac“.

Táto fotografia má okamžitú výpovednú hodnotu o celom príbehu a súčasne človeka núti, aby s ním pocítil istú spätosť, dodala členka poroty a fotografka Alice Martinsová. Poukázala na to, že „snímka zobrazuje iný druh násilia – psychologické“.

Samotný Moore, pracujúci pre agentúru Getty Images, poznamenal, že táto scéna na hraniciach „sa dotkla sŕdc mnohých ľudí tak ako aj môjho“.

Víťazná snímka World Press Photo 2019 od...
Snímka s názvom "Migrantská karavána" od...
+2Snímka s názvom Zmiznutie Džamála Chášukdžího...

Svojho času túto snímku na svojej titulnej strane zverejnil časopis Time. Prakticky okamžite vyvolala mohutné pobúrenie nad politikou rozdeľovania rodín migrantov, ktorú praktizovala Trumpova vláda v snahe brániť prílevu ilegálnych migrantov z krajín Latinskej Ameriky.

Otec dvojročnej Yanely Sánchezovej však neskôr pre britský denník Daily Mail povedal, že jeho dcéra a jej matka Sandra neboli rozdelené, ale boli zadržiavané spoločne.

Napriek polemike, ktorá takto vznikla, si Time stál za svojím rozhodnutím, lebo fotografie zachytáva „to, o čo v danej chvíli šlo“. Trump bol donútený skoncovať s rozdeľovaním rodín imigrantov na hraniciach a zámer nevrátiť sa k tejto praxi potvrdil aj pred niekoľkými dňami. Uviedol však, že dané vládne opatrenie bolo účinné.

Téma migrantov rezonovala aj v kategórii Story of the Year, kde hlavnú cenu za sériu snímok Karavána migrantov získal holandsko-švédsky fotograf Pieter Ten Hoopen z Agence Vu/Civilian Act. Ide o príbeh o migrantoch, ktorí sa vydali do USA zo strednej Ameriky kvôli politickým represiám a násiliu a utekali pred zlými ekonomickými pomermi či v nádeji na lepší život.

Do tohtoročnej súťaže sa prihlásilo 4 738 fotografov, ktorí porote zaslali na posúdenie 78 801 snímok.

Víťazi kategórií World Press Photo of the Year a World Press Photo Story of the Year, ktorých mená vyhlásili vo štvrtok večer v Amsterdame, dostali aj finančnú odmenu vo výške 10-tisíc eur. Víťazné snímky vo všetkých kategóriách bude možné vidieť na výstavách v rôznych krajinách sveta.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #World Press Photo