Väznica je pre Assangea v niečom lepšia ako veľvyslanectvo

Zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea po štvrtkovom zatknutí na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne umiestnili do "ponurej" väznice v juhovýchodnej časti britskej metropoly, podmienky v tomto zariadení sú však pre neho sčasti priaznivejšie než tie, ktorým bol vystavovaný doteraz. Tlačovej agentúre AP to povedal v piatok šéfredaktor WikiLeaks Kristinn Hrafnsson.

13.04.2019 12:42
julian assange Foto: ,
Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange zachytený v policajnom aute po svojom zatknutí.
debata (12)

Austrálčan Assange (47) sa dostal do cely v londýnskej väznici Belmarsh po takmer siedmich rokoch strávených na veľvyslanectve Ekvádora, kde mu poskytli azylovú ochranu a možnosť vyhnúť sa vydaniu britskými orgánmi do Švédska v súvislosti s údajným sexuálnym útokom. Priestory ambasády nikdy neopúšťal a polícia ho nakoniec prišla zatknúť, keď mu Ekvádor azyl zrušil.

Podľa Hrafnssona má teraz Assange príležitosť zveriť sa do starostlivosti lekárov a riešiť svoje problémy s ramenom či bolesti zubov. „Sú tam zdravotnícke zariadenia a povedal by som, že aj prístup k zubnému ošetreniu a záhrada, kam sa dá chodiť,“ povedal.

Pre Assangea je navyše v súčasnej situácii jednoduchšie stretávať sa so svojím tímom právnikov. S ekvádorskými úradmi sa totiž dostal do sporu, na čo mu zakazovali väčšinu návštev.

Assange je v súčasnosti v pomerne dobrom duševnom rozpoložení, a to i napriek stresu, ktorému čelil v posledných dňoch, dodal šéfredaktor.

Zakladateľa WikiLeaks majú v Británii súdiť za porušenie podmienok prepustenia na kauciu, pričom mu hrozí aj vydanie na stíhanie do Spojených štátov. Organizácia WikiLeaks rozhnevala Washington zverejnením tajných amerických diplomatických správ, ktoré obsahovali vysoko kritické hodnotenia svetových lídrov.

Britskí zákonodarcovia: Assange by mal vo Švédsku čeliť spravodlivosti

Vyše 70 britských zákonodarcov vyzvalo v piatok večer vládu, aby sa uistila, že Assange bude vo Švédsku čeliť spravodlivosti, ak tamojšia prokuratúra obnoví voči nemu vyšetrovanie údajného sexuálneho útoku. Zákonodarcovia v liste naliehajú na britského ministra vnútra Sajida Javida, aby „urobil všetko, čo je v jeho silách na presadenie krokov, ktoré zabezpečia, že Julian Assange môže byť vydaný do Švédska v prípade, že táto krajina podá žiadosť o jeho vydanie.“

Assange sa uchýlil na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne v roku 2012. Vtedy ho vo Švédsku vinili zo sexuálneho útoku, avšak vyšetrovanie bolo neskôr zastavené. On sám toto obvinenie dlhodobo popiera. Švédska prokuratúra vo štvrtok oznámila, že preskúma žiadosť o obnovenie predbežného vyšetrovania voči nemu.

Assangea zatkli vo štvrtok na základe žiadosti Spojených štátov o jeho vydanie, ako aj na základe obvinení z porušenia podmienok prepustenia na kauciu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange