V Sudáne pokračujú demonštrácie, po ministrovi obrany odstúpil aj šéf tajnej služby

Po odstúpení ministra obrany Awada ibn Aufa z čela dočasnej vojenskej rady v Sudáne rezignoval na svoj post tiež šéf mocnej tajnej služby (NISS) Saláh Guš, ktorý stál za tvrdými zákrokmi proti demonštrantom pri protivládnych protestoch. Oznámila to podľa zahraničných agentúr vojenská rada, ktorá sa v krajine ujala vlády vo štvrtok po zvrhnutí dlhoročného prezidenta Umara Bašíra. Hlavná organizácia, ktorá organizuje protesty, zvolala nové demonštrácie za vytvorenie civilnej vlády.

13.04.2019 15:20
SUDAN-PROTESTS/ Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Agentúra AFP pripomenula, že Guš dohliadal na rozsiahly zákrok agentov NISS voči účastníkom hromadných protivládnych protestov, ktoré viedli k zosadeniu Bašíra. V krajine doteraz zatkli tisíce demonštrantov, opozičných aktivistov i novinárov.

Sudánska armáda vo štvrtok zosadila a zatkla prezidenta Bašíra, ktorý bol pri moci takmer 30 rokov. Armáda vyhlasuje, že nešlo o prevrat a len reagovala na výzvy ľudu na jeho odstúpenie a na protesty proti jeho vláde. Opozičné skupiny v Sudáne však prevzatie vlády armádou odmietli a vyzvali na pokračovanie v protestoch.

Demonštranti oslavovali odstúpenie Bašírovho nástupcu

Davy Sudáncov mávajúcich vlajkami oslavovali v piatok neskoro večer v uliciach hlavného mesta Chartúm po tom, ako minister obrany Awad ibn Auf oznámil, že odstupuje z čela vojenskej rady, ktorá len v predošlý deň prevzala vedenie krajiny po zosadení dlhoročného prezidenta Umara Bašíra armádou. Demonštranti pokrikovali, že sa im podarilo „zvrhnúť dvoch prezidentov za dva dni“, informovala tlačová agentúra AFP.

Odporcovia Bašírovho režimu vyjadrovali radosť z rozhodnutia generála ibn Aufa, ktorý mal byť dočasnou hlavou štátu, keďže ide o člena doterajšej vlády, považovaného za osobu blízku exprezidentovi. „Bolo to ako druhá vzbura, najprv proti Bašírovi a potom proti ibn Aufovi,“ citovala agentúra slová jedného z demonštrantov.

Ibn Auf oznámil v piatok v televízii, že v záujme zachovania jednoty sa rozhodol odstúpiť z postu šéfa vojenskej rady, ktorá má riadiť krajinu namiesto Bašíra. Toho armáda vo štvrtok zosadila a zatkla po niekoľkých mesiacoch opozičných protestov. Opozičné skupiny však prevzatie moci armádou odmietli a vyzvali na pokračovanie protestnej vlny.

Sudánska polícia podľa AFP v piatok oznámila, že pri protestoch v Chartúme počas uplynulých dvoch dní zahynulo 16 ľudí a ďalších 20 utrpelo zranenia v dôsledku streľby ostrými nábojmi. V súvislosti s protestnou vlnou boli už predtým hlásené desiatky obetí na životoch.

Ibn Auf určil ako svojho nástupcu generála Abdala Fattáha Burhána, doterajšieho generálneho inšpektora ozbrojených síl. Organizátori protestov Burhána varovali, že bude takisto čeliť hnevu, ak neodovzdá moc do rúk civilnej prechodnej vlády.

Ibn Auf ešte vo štvrtok uviedol pre štátne médiá, že armáda sa rozhodla dohliadať na dvojročné prechodné obdobie, po ktorom sa budú konať „slobodné a spravodlivé“ voľby. Dodal, že v Sudáne sa zavádza na tri mesiace výnimočný stav. Armáda pritom vyhlasuje, že nejde o prevrat.

Protestujúci teraz vyzývajú Burhána, aby rozhodnutia oznámené ministrom obrany zrušil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán