Na 22. protest žltých viest prišlo vo Francúzsku 31-tisíc ľudí

Počas 22. soboty protestov prišlo podľa francúzskeho ministerstva vnútra na akcie hnutia takzvaných žltých viest 31 000 ľudí. Epicentrom "mobilizácie" bolo mesto Toulouse, kde sa manifestáciu krátko po jej začiatku pokúsila rozohnať polícia. Celé popoludnie tam potom bola situácia pomerne napätá. Po celom Francúzsku poriadkové služby zadržali desiatky ľudí, obete hlásené nie sú.

13.04.2019 20:59
Francúzsko, Paríž, protest, žlté vesty Foto: ,
Intenzita protestov z dlhodobejšieho pohľadu opadá, však nie je vylúčené, že na budúci víkend opäť naberie na sile.
debata (21)

Údaje ministerstva vnútra svedčia o miernom náraste počtu demonštrantov, pretože minulú sobotu ich narátalo 22 300. Z dnešných 31 000 bolo údajne 5 000 na zhromaždeniach v Paríži, pričom 27 osôb tam v priebehu dňa zadržali. „Žlté vesty“ dlhodobo vládne čísla spochybňujú a začali prinášať vlastné štatistiky. Minulý víkend uvádzali 73 289 účastníkov „mobilizácie“, tento raz účasť odhadli dokonca na 80 504. Nezávislé údaje sa vo francúzskych médiách neobjavujú.

Ako centrum „22. dejstva“ protivládnych protestov bolo ohlasované juhofrancúzske mesto Toulouse, ktoré je dlhodobo baštou „žltých viest“. Ako po minulé soboty tam aj tento raz došlo na výtržníctvo a napätie medzi demonštrantmi a políciou, trvalo až približne do 19:00, uvádza server France Info.

Všetko sa začalo krátko popoludní, keď pochod na širokej triede Allée Jean Jaurès narazil na policajné barikády, pretože vstup do centra mesta bol zakázaný. Polícia sa pokúsila zhromaždenie rozohnať slzotvorným plynom, načo sa demonštranti rozpŕchli po meste a opakovane došlo k stretom s políciou. Zničili tam pracovnú agentúru či banku a zapálili dve vozidlá. Podľa televízie BFM TV utrpeli dve osoby pomerne vážne zranenia.

Protestovalo sa opäť vo viacerých francúzskych mestách vrátane Lille, Bordeaux, Štrasburgu, Rouene a Montpellieru. V Lyone rovnako ako v Toulouse úrady zhromaždenia v srdci mesta zakázali. V Paríži platil čiastočný zákaz, pričom demonštranti opäť nemohli na triedu Champs-Elysées a ulice, ktoré ju križujú.

Tieto protesty sú prvými po začiatku platnosti francúzskeho zákazu zahaľovania tváre počas demonštrácií. To dáva štátu ešte viac priestoru, aby podnikol kroky proti demonštrantom, posťažovala sa v Toulouse predstaviteľka „žltých viest“ Priscilla Ludoskyová.

Intenzita protestov z dlhodobejšieho pohľadu opadá, však nie je vylúčené, že na budúci víkend opäť naberie na sile, pretože v najbližších dňoch prezident Emmanuel Macrona vystúpi pred verejnosťou so závermi z celonárodnej diskusie o smerovaní krajiny. Tú šéf Elyzejského paláca vyhlásil tento rok v januári v reakcii na vzostup hnutia namiereného proti vládnym daňovým a sociálnym reformám.

Masové protesty sa začali vlani 17. novembra, keď bolo v uliciach takmer 300 000 ľudí. Od tej doby sa okrem rozsahu zmenili aj požiadavky protestujúcich a hnutia, ktoré spočiatku kritizovalo zvyšovanie cien pohonných hmôt, je teraz značne roztrieštené.

Ministerstvo vnútra uvádza, že za štyri mesiace protivládnych protestov utrpelo zranenia vyše 1 600 policajtov, už 7. marca registrovala vláda 2 200 zranení na strane demonštrantov.


VIDEO: Dane, štát, budúcnosť demokracie či ekologická krajina, to sú hlavné témy celonárodnej diskusie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s občanmi. Snaha prezidenta nezastaví protesty hnutia žltých viest, tvrdí vo videu pre TV Pravda analytik Pavol Szalai z portálu Euractiv. (vysielané 19. januára 2019)

Video
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Žlté vesty