V moskovskom exile zomrela vo veku 76 rokov vdova po Miloševičovi

Vo veku 76 rokov zomrela vdova po bývalom srbskom a juhoslovanskom prezidentovi Slobodanovi Miloševičovi Mirjana Markovičová, ktorú prezývali balkánska Lady Macbeth. Zomrela v moskovskej nemocnici. Príčina jej úmrtia nebola špecifikovaná.

14.04.2019 20:19
Srbsko Rusko Miloševič vdova Markovičová úmrtie Foto: ,
Na archívnej snímke z novembra 2000 je Mirjana Markovičová.
debata (39)

Markovičová bola počas trinásťročnej vlády svojho muža jeho verným spojencom a mala značnú moc a vplyv na dianie v štáte. Vo februári 2003, po páde svojho manžela v októbri 2000, utiekla pred stíhaním za zneužitie funkcie a korupciu do Ruska. Srbsko ju obvinilo zo zneužitia moci, bola tiež podozrivá z pašovania a politickej vraždy. V roku 2008 udelilo Rusko Markovičovej i jej synovi Markovi Miloševičovi politický azyl po tom, ako Belehrad vydal na oboch medzinárodný zatykač.

Markovičová a Miloševič sa spoznali ako tínedžeri na strednej škole v roku 1958 a rýchlo sa stali navzájom veľmi blízkymi, dopĺňa stanica BBC. Zosobášení boli 35 rokov a až do Miloševičovho vydania do Haagu tvorili nerozlučnú dvojicu. Markovičová mala nešťastné detstvo a jej matka bojovala v druhej svetovej vojne ako partizánka.

Slobodan Miloševič zomrel na zlyhanie srdca 11. marca 2006 v cele medzinárodného tribunálu v Haagu ešte pred ukončením procesu, v ktorom čelil obžalobe z vojnových zločinov a zo zločinov proti ľudskosti v bývalej Juhoslávii. Jeho žena a syn sa na pohrebe v Srbsku zo strachu pred zatknutím nezúčastnili.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Slobodan Miloševič