V Budapešti spomínali na obete holokaustu tisíce ľudí

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v Budapešti, aby si Pochodom života pripomenuli obete holokaustu. Mimoriadnu pozornosť venovali organizátori tohtoročného pochodu spomienke na Jane Hainingovú, jedinú škótsku martýrku holokaustu, ktorá viedla v Budapešti škótsku misiu.

14.04.2019 21:35
Maďarsko Pochod života holokaust obete Foto: ,
Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v Budapešti, aby si Pochodom života pripomenuli obete holokaustu.

Organizátori tohto jedného z najväčších európskych protirasistických podujatí pozvali ministra britskej vlády zodpovedného za Škótsko Davida Mundella, ktorý vystúpi s prejavom.

Pochod smeroval od Námestia 15. marca k pomníku Topánky na dunajskom nábreží, ktorý je tvorený šesťdesiatimi pármi topánok odliatych zo železa na počesť zavraždených Židov.

Maďarskí fašisti na tomto mieste židovským mužom, ženám i deťom najprv zviazali ruky šnúrkami od ich topánok, potom ich zastrelili a telá hodili do rieky.

„Pochod vznikol preto, lebo si treba spomínať, a nesmieme zabudnúť. Tento pochod je charakteristický pre Maďarsko, nikde inde sa nerobí, samozrejme okrem pochodu živých v Jeruzaleme a v Osvienčime. Tento rok je pochod zasvätený práve Škótsku, jednej pani Hainingovej, ktorá bola záchrankyňou Židov,“ povedala pre TASR budapeštianska dobrovoľníčka Nadácie Pochodu života Magda Vadászová.

Na konci pochodu premietli účastníkom československý film o Nicholasovi Wintonovi, britskom maklérovi a humanitárnom pracovníkovi, ktorý v roku 1939 zorganizoval záchranu 669 prevažne židovských detí z vtedajšieho predvojnového Česko-Slovenska.

V roku 1944 v podkar­patskom Mukačeve zriadili 16. apríla prvé maďarské geto. Od 15. mája do 8. júla 1944 odvliekli z maďarského územia 437.402 Židov, z nich 95 percent do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Pamätný deň holokaustu sa v Maďarsku pripomína z iniciatívy vládnej strany Fidesz od roku 2001.

chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #holokaust