Sudánska vojenská rada nechala zatknúť bývalých členov vlády

Prechodná vojenská rada v Sudáne nechala zatknúť bývalých členov vlády. Zároveň prisľúbila, že demonštrantov, ktorí v krajine dlhé mesiace masovo protestujú proti medzičasom už zvrhnutému prezidentovi Umarovi al-Bašírovi, nebude rozháňať.

15.04.2019 06:15 , aktualizované: 08:00
Sudán, politika, demonštrácia Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Tí tiež trvajú na tom, že moc v krajine musí prejsť na dočasnú civilnú vládu. Hovorca rady v tejto súvislosti vyzval opozíciu, aby vybrala budúceho premiéra a prisľúbil, že ich výber budú implementovať.

„My nevymenujeme premiéra. Vyberú ho oni,“ povedal hovorca v odkaze na opozíciu a protestné skupiny. Apeloval tiež na demonštrantov, aby umožnili „pokračovanie normálneho života“ a odstránili cestné zátarasy. Zároveň pohrozil, že násilnosti nebudú tolerovať. Demonštrácie pokračujú pred ministerstvom obrany v Chartúme.

Moc v Sudáne prebrala vo štvrtok vojenská rada, ktorá zvrhla dovtedajšieho prezidenta al-Bašíra. Vládnuť chce najbližšie dva roky a až potom sa pod jej dohľadom uskutočnia slobodné voľby. Vojenská rada už vo štvrtok vyhlásila v krajine súbor výnimočných opatrení vrátane zákazu nočného vychádzania, to však demonštranti odmietli rešpektovať.

Vojenská rada odvolala vyslanca v USA a dosadila nového šéfa služby NISS

Sudánska vládnuca vojenská rada ešte v nedeľu vyhlásila, že odvolala vyslanca Chartúmu vo Washingtone, bývalého šéfa obávanej Štátnej tajnej a bezpečnostnej služby (NISS) Muhammada Attu. Vojenská rada zároveň obsadila uvoľnený post šéfa NISS a dosadila doň Abú Bakra Mustafu.

Atta bol vymenovaný do diplomatickej misie v USA vlani v júli, keď sa bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami dostali do novej fázy po tom, ako Washington stiahol dlhoročné sankcie uvalené voči Sudánu, informuje tlačová agentúra AFP. Spojené štáty uvalili na Sudán sankcie pre jeho údajnú podporu islamských militantov.

V rokoch 1992–96 v Sudáne žil aj zakladateľ teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin.

NISS pod Attovým vedením zintenzívnila celkové zásahy proti opozičným aktivistom a protivládnemu mediálnemu pokrývaniu. Na poste šéfa NISS ho nahradil Saláh Guš, ktorý sám taktiež rezignoval po štvrtkovom zosadení dlhoročného sudánskeho lídra Umara Bašíra počas vojenského prevratu v tejto africkej krajine.

Dočasná vojenská rada tvrdí, že bude spolupracovať s opozičnými stranami a skupinami aktivistov na prestavbe sudánskej vlády smerom k občianskemu vládnutiu, uvádza tlačová agentúra DPA. Vojenská rada a opozičné strany momentálne vedú rokovania v hlavnom meste, zatiaľ čo demonštranti pokračujú v protestoch pred centrálou armády.

Demonštranti aj v nedeľu požadovali, aby vojenskí lídri „okamžite“ odovzdali moc občianskej vláde, ktorá vydá Bašíra spravodlivosti. Vojenská rada medzitým vyzvala politické subjekty, aby sa dohodli na „nezávislom činiteľovi“, ktorý sa stane premiérom. Demonštranti trvajú na tom, aby sa členmi vojenskej rady stali aj civilisti.

Sudánske ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry AFP vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo vojenskú radu pri „dosiahnutí demokratického odovzdania moci v Sudáne“.

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Sudán