Porošenko sa aj slamky chytá

Koniec! Slovo, ktoré už niekoľko hodín tróni na bilbordoch v Kyjeve, Dnepri, Čerkasoch, Charkove, ale aj v Odese či Sumách. Jeho súčasťou je aj figúra odchádzajúceho prezidenta Petra Porošenka. Samotná ešte stále ukrajinská hlava štátu si to však nemyslí. V nedeľu pozvala na kyjevský štadión Olympijskyj volebného konkurenta Volodymyra Zelenského. Víťaza prvého kola volieb, ktorého najnovší rating je 61% hlasov respondentov. Zatiaľ čo Porošenka by volilo 24% opýtaných.

15.04.2019 13:56 , aktualizované: 23:24
porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (26)

Prezident načasoval pozvánku pred druhým kolom hlasovania, ktoré sa má uskutočniť 21. apríla. Zvolal ľudí napriek tomu, že volebný štáb víťaza prvého kola jasne odkázal, že platí pôvodná dohoda. Teda diskusia síce na rovnakom mieste, ale v piatok 19. apríla. Navyše Zelenskyj bol v Paríži, kde ho rovnako ako neskôr aj Porošenka prijal francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Na štadión sa možno dostať z ktoréhokoľvek miesta v Kyjeve za 40 či 45 minút. Do 15.00 h. Presne toľko budeme čakať pána Zelenského,“ oznámil napokon Porošenko zo zákulisia štadióna nielen prítomným na tribúne, ale aj televíznym divákom, keď volebného súpera čakal bezúspešne od 14. hodiny.

Podľa tvrdenia volebného štábu prezidenta do približne osemdesiattisí­cového športového stánku prišlo 20-tisíc jeho stúpencov. Polícia však ich počet „zredukovala“. V sčasti zaplnenej jednej z tribún sa podľa nej zišlo 5-tisíc divákov. Potvrdzovali by to napokon aj letecké zábery vysielané v priamom prenose hlavnými ukrajinskými televíziami.

Porošenko napokon usporiadal pre novinárov v útrobách štadióna tlačovú konferenciu. Prítomní jeho stúpencov zatiaľ vyzývali, aby zotrvali na svojich miestach a využili tak možnosť diskutovať s hlavou štátu a dokonca sa aj s ňou vyfotografovať.

„Prezident sa aj predvolebnej slamky chytá. Novinárom nič nové nepovedal. Vypočuli si jeho tradičné vyjadrenia. Celý čas sa však usiloval presvedčiť prítomných v presscentre, na štadióne, ale aj televíznych divákov, že Zelenskyj je nekompetentný zbabelec,“ zhrnul nedeľňajšiu Porošenkovu aktivitu na štadióne Ruslan Bortnik, šéf kyjevského analytického strediska.

Politický predvolebný folklór okolo dátumu debát pred očami tisícov voličov mal však predohru. Ešte minulý štvrtok sa v štúdiu televízie 1+1 počas priameho prenosu jednej z predvolebných talkšou známej ako Právo vládnuť nečakane objavil ako nepozvaný hosť prezident osobne. Od moderátorky žiadal, aby ho telefonicky spojila so Zelenským, ktorý bol v tom čase na ceste do Paríža. Stalo sa.

„Čakám, že sa asi o 40 minút objavíte v štúdiu, aby sme diskutovali,“ zaznelo z Porošenkových úst. Ibaže následná niekoľkominútová slovná prestrelka týkajúca sa dátumu debaty sa napokon skončila, keď Porošenkov volebný súper evidentne znechutený imperatívnym tónom hlavy štátu prerušil telefonické spojenie.

„Prestaňte behať po televíznych štúdiách a začnite sa zaoberať prezidentskou agendou,“ odkázal Zelenskyj po návrate do vlasti. "Obraciam sa na vás ako na človeka, ktorý zastáva veľmi dôležitú funkciu. Pán Porošenko, veľmi si želám, aby ste prešli od konštatovania počul som k tvrdeniu urobím to,“ obsahuje o. i. výzva Zelenského. Jasný víťaz prvého volebného kola, ako vyplynulo z jeho výzvy, mal napríklad na mysli zatknutie vrahov spoločenskej aktivistky Kateryny Gandziukovej, ako aj Oleha Svinarčuka (bývalý námestník Rady obrany a bezpečnosti štátu – pozn. red.) a jeho syna Ihora, ktorí podľa novinárov čelia obvineniu, že sa podieľali na korupcii v rezorte obrany.

„Bol by som rád, ak by ste si v neposlednom rade spomenuli aj na vami zabudnutých námorníkov, ktorí sú dnes za mrežami a čakajú, zatiaľ čo vy beháte po televíznych štúdiách a hľadáte Zelenského, vykrikujúc na štadióne,“ odkázal Porošenkov volebný konkurent vo videozázname zverejnenom na serveri Telegram. Podľa Zelenského „šoumen sa môže stať prezidentom, ale je smutné, ak sa prezident stane šoumenom“. „Diskutovať budeme 19. apríla, ale reálna práca je súčasťou každodennej činnosti,“ sumarizoval Zelenskyj.

Podľa viacerých nielen ukrajinských pozorovateľov nie je vylúčené, že ani v piatok, dva dni pred voľbami, sa debata prezidentských kandidátov nemusí uskutočniť. Porošenko s ňou síce súhlasí, ale vraj nie na štadióne, ale v štúdiu štátnej televízie. Podľa platného zákona o prezidentských voľbách miestom predvolebnej diskusie musí byť spomínaný televízny kanál. Zelenského predvolebný štáb v tejto súvislosti pripustil, že kandidáti môžu diskutovať pomocou telemosta, keď Zelenskyj bude sedieť na štadióne Olympijskyj a Porošenko v zmienenom štúdiu. Televízia však tvrdí, že takýto variant nepripúšťajú pravidlá diskusie.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošensko #prezidentské voľby na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj