Konštrukcia Notre-Dame je stále vystavená rizikám, upozornil Castaner

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v utorok upozornil, že konštrukcia parížskej katedrály Notre-Dame je po uhasení rozsiahleho požiaru stále vystavená určitým rizikám. Po krátkej návšteve poškodenej stavby novinárom povedal, že je "pod trvalým dohľadom, keďže sa stále môže poddať", informovala tlačová agentúra AP.

15.04.2019 19:41 , aktualizované: 16.04.2019 20:18
Notre-Dame Foto: ,
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.
debata (95)

Castaner tiež uviedol, že potrvá 48 hodín, kým budú môcť zamestnanci štátnych inštitúcií bezpečne vstúpiť do katedrály a postarať sa o artefakty, ktoré vnútri zostali. Niektoré z nich sú totiž príliš veľké na to, aby mohli byť vynesené von.

Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Audrey Azoulayová v utorok vyhlásila, že na záchranu zostávajúcich častí chrámu je potrebné, aby experti bezodkladne vykonali zabezpečovacie práce. Prvých „24 – 48 hodín“ je podľa nej rozhodujúcich, pokiaľ ide o ochranu kamenných a drevených prvkov konštrukcie pred poškodením vodou a stanovenie ďalšieho postupu.

Pracovník zodpovedný za inventár katedrály Laurent Prades sa medzitým vyjadril, že takmer všetky vnútorné artefakty vyviazli z požiaru bez poškodenia. Štíhla veža nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do interiéru, podľa neho zasiahla iba vyvýšený oltár, nainštalovaný v roku 1989.

„Všetko ostatné sme dokázali zachrániť,“ tvrdí Prades. „Všetky stély z 18. storočia, piety, fresky, kaplnky a veľký organ sú v poriadku,“ dodal. Nezničené zostali aj tri veľké okenné ružice s vitrážami, hoci môžu byť poškodené teplom a ich stav musí zhodnotiť odborník.

V súvislosti s požiarom Notre-Dame vypočuli približne 30 ľudí

Vyšetrovatelia zisťujúci okolnosti ničivého požiaru katedrály Notre-Dame v Paríži vypočuli približne 30 osôb, prevažne pracovníkov podieľajúcich sa na renovácii tejto historickej pamiatky. Tlačová agentúra AP to uviedla v utorok s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskeho súdnictva.

V súvislosti s požiarom, ktorý vypukol v pondelok večer, zaznel podľa neho v katedrále dvakrát poplašný systém. Po prvom signáli vyšlo niekoľko ľudí vrátane trvalo prítomného požiarneho technika skontrolovať priestor pod strechou, nič tam však nevideli. V druhom prípade už bol oheň príliš silný.

Podľa zdroja AP sa požiaru venuje 40 – 50 vyšetrovateľov, z bezpečnostných dôvodov však zatiaľ nemohli vstúpiť do samotnej katedrály.

Požiar katedrály Notre-Dame sa podarilo uhasiť

Hasičom sa podarilo úplne uhasiť požiar katedrály Notre-Dame v Paríži, ktorú v pondelok vo večerných hodinách zachvátil mohutný požiar. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie parížskeho hasičského zboru. Pri likvidácii požiaru, ktorá trvala deväť hodín, utrpeli ľahké zranenia dvaja policajti a jeden hasič. Hasičom sa podarilo zachrániť konštrukciu budovy a najvýznamnejšie umelecké diela a predmety s nevyčísliteľnou historickou hodnotou, ktoré sa v katedrále nachádzali.

Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v priebehu noci dostať pod kontrolu a zachrániť dve hlavné veže. Úplne však zhorela drevená strecha katedrály a drevená vežička – sanktusník – z 19. storočia.

Požiar môže podľa francúzskych médií súvisieť s renovačnými prácami na drevenej streche a sanktusníka nad presbytériom kostola na hrebeni strechy hlavnej chrámovej lode. Pôvodne stredoveký sanktusník bol opätovne osadený počas kritizovanej obnovy katedrály architektom Eugenom Violletom-le-Ducom v 19. storočí.

Na sociálnych sieťach sa objavilo viacero videií zachytávajúcich pád drevenej vežičky svetoznámej parížskej katedrály:

Uchrániť pred plameňmi sa podľa predstaveného katedrály Patricka Chauveta podarilo predovšetkým tŕňovú korunu a rúcho svätého Ľudovíta, čo sú pre katolíckych veriacich veľmi významné predmety.

Štátny tajomník francúzskeho ministerstva vnútra Laurent Nuňez v utorok informoval, že v konštrukcii požiarom spustošenej katedrály identifikovali určité „nedostatky“. Celkovo však konštrukcia tejto pamiatky požiaru odolala.

„Určité oslabenia sa zistili najmä v klenbe a v štíte severnej lode chrámu, ktoré treba zabezpečiť,“ uviedol pred novinárom po prehliadke miesta požiaru. Dodal, že päť okolitých budov evakuovali.

TV Pravda: Notre-Dame v Paríži vytvorila prototyp katedrálnej architektúry, ktorý sa neskôr stal vzorom nielen pre francúzsku gotiku, ale aj ostatné stavby v celej Európe, kam táto architektúra prenikla. Tvrdí to architektka, pedagogička a historička architektúry Jana Pohaničová.
Video

Išlo o nešťastnú náhodu?

Parížska prokuratúra v utorok uviedla, že rozsiahly požiar katedrály Notre-Dame vyšetruje ako nešťastnú náhodu a nie ako prípad podpaľačstva. „Nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmyselný trestný čin,“ povedal prokurátor Rémy Heitz, ktorý dodal, že v súčasnosti prebiehajú výsluchy robotníkov, ktorí pracovali na rekonštrukcii katedrály. Podľa neho teraz na prípade pracuje vyše 50 ľudí a tí stále predpokladajú, že oheň spôsobila bližšie nešpecifikovaná nehoda.

V katedrále Notre-Dame sa v dobe vzniku požiaru viedli rozsiahle renovačné práce. „Na mieste pracovalo päť spoločností. Počnúc dneškom začneme s prieskumom pracovníkov týchto firiem,“ uviedol prokurátor.

Prokurátor spresnil, že prvé správy o možnom požiari hasiči dostali v pondelok o 18:20 SELČ, vtedy sa však pri kontrole žiadne známky šíriaceho sa ohňa nenašli. Až po druhom poplachu v 18:43 sa zistilo, že sa oheň objavil v oblasti krovu. Medzitým bol chrám evakuovaný, pretože krátko predtým v ňom začala omše.

Námestník francúzskeho ministra vnútra Laurent Nunez oznámil, že hlavnou otázkou teraz je, do akej miery bola porušená statika stavby. To musia posúdiť odborníci.

Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.
+21Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.

Francúzski hasiči už okolo polnoci informovali, že konštrukcia chrámu bola zachránená pred celkovou skazou. Zachránené boli aj dve čelné veže chrámu, uviedli. Jednu z nich síce zachvátili plamene, ale ich šírenie sa podarilo zastaviť. Podľa veliteľa parížskych hasičov Jeana-Clauda Galleta oheň ale zničil dve tretiny strechy. Jeden hasič bol pri zásahu vážne zranený. Hasiči sa potom zameriavali na ochladzovanie stavby a na to, aby z nej dostali ďalšie umelecké predmety.

Macron: Katedrálu opäť vybudujeme

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil, že katedrálu Francúzi opäť vybudujú, „my všetci spoločne“. Už od utorka by sa mala začať zbierka príspevkov doma i za hranicami na jej obnovu a Macron uviedol, že na rekonštrukcii katedrály budú pracovať najtalentovanejší ľudia. „Znovu vybudujeme katedrálu Notre-Dame, pretože to Francúzi očakávajú a história si to zaslúži,“ zaviazal sa prezident.

Macron sa poďakoval hasičom za obrovskú odvahu a profesionálny prístup. Ďakuje vám celý národ, uviedol francúzsky prezident. To sú naše dejiny, naša literatúra, katedrála je miesto, kde sme prežívali historické udalosti, je to epicentrum života, podotkol.

Macronove slová o zbierke už majú ohlas. (Viac čítajte v správe Na obnovu Notre-Dame už prispievajú francúzski boháči aj neziskové organizácie.)

Macron v utorok uviedol, že pozastavil pre požiar v Notre-Dame kampaň svojho hnutia Republika v pohybe (LREM) pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. „Všetci zažívame chvíľu úplného smútku … Preto až do odvolania zastavujeme kampaň,“ oznámila exministerka Nathalie Loiseauová, ktorá stojí v čele kandidátky.

Francúzi sa modlili aj plakali

Stovky ľudí sa v pondelok večer zdesene pozerali na mohutný požiar, ktorý pred ich očami ničil jeden zo symbolov francúzskej metropoly. Niektorí sa neubránili slzám, ďalší sa usilovne modlili za to, aby sa hasičom podarilo katedrálu Notre-Dame zachrániť.

„Paríž je zohavený. Toto mesto už nikdy nebude ako predtým,“ povedal agentúre AFP tridsiatnik Philippe, ktorý sledoval dielo skazy uprostred davu ďalších Parížanov. „Je to tragédia. Ak ste veriaci, je čas sa modliť,“ dodal.

Na snímke davy ľudí na nábreží Seiny sledujú so... Foto: TASR/AP, Thibault Camus
Francúzsko Paríž katedrála Notre Dame požiar Seina Na snímke davy ľudí na nábreží Seiny sledujú so zdesením požiar Katedrály Notre-Dame v Paríži 15. apríla 2019.

Kým sa policajti snažili z bezpečnostných dôvodov uzavrieť prístup na ostrov Île de la Cité, kde gotický chrám stojí, ľudia sa tlačili na mostoch, aby videli dejinnú tragédiu na vlastné oči. Niektorí sa obávali, že je to posledná príležitosť zhliadnuť katedrálu, ktorá v Paríži existovala stáročia.

„Je po všetkom, nikdy ju už neuvidíme,“ vyjadril obavy mnohých tridsaťsedemročný Jérome Fautrey. „Chceli by sme vedieť, prečo sa to stalo,“ vyhlásil a rovnako ako niektorí ďalší veriaci hovoril o tom, že môže ísť o „božie znamenie“.

Okrem obyvateľov Paríža sledovali požiar katedrály i skupiny zahraničných turistov. Jedna z najnavštevo­vanejších pamiatok Francúzska ich rovnako ako ďalšie dni aj v pondelok privítala tisíce.

„Je mi ľúto ľudí, ktorí ju chceli navštíviť zajtra. Neuvidia ju,“ povedal agentúre AP Američan Win Soule, ktorý katedrálu s dcérou navštívil asi hodinu pred požiarom.

Zábery zo zásahu parížskych hasičov bolo možné sledovať online v priamom prenose:

Hrozil totálny kolaps

Parížski hasiči dlhý čas nedokázali s istotou určiť, či sa im podarí zastaviť šírenie požiaru, ktorý zničil v pondelok strechu tamojšej katedrály Notre-Dame. Pred novinármi na mieste udalosti to povedal neskoro večer jeden z vysokopostavených predstaviteľov hasičského zboru, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Nie je isté, či budeme schopní zastaviť šírenie (ohňa) smerom k severnej zvonovej veži. Ak sa tá zrúti, viete si predstaviť rozsah škôd,“ povedal počas večera hasičský náčelník Jean-Claude Gallet.

Francúzske ministerstvo vnútra v tom čase tiež pripustilo, že parížsku katedrálu Notre-Dame, ktorú zachvátil požiar, sa možno už nebude dať zachrániť. Podobné slová volil aj šéf parížskych požiarnikov Jean-Claude Gallet, ktorý povedal, že nie je isté, či sa jeho ľuďom podarí zabrániť plameňom, aby sa dostali aj do tých častí budovy, ktoré boli zatiaľ pred požiarom uchránené.

Aj hovorca katedrály Notre-Dame André Finot v rozhovore s francúzskymi novinármi varoval, že z celej budovy podľa neho „nezostane nič“.

Zástupca hasičov na mieste podľa agentúry Reuters vyhlásil, že všetko úsilie teraz smeruje k záchrane umeleckých diel zo zadnej časti chrámu. Hasiči sa takisto snažili zamedziť zrúteniu jednej z čelných veží katedrály, ktorá horela.

Hasenie zo vzduchu nebolo možné

Francúzska vládna agentúra pre výnimočné situácie sa v pondelok večer snažila mierniť rozhorčenie obyvateľov, ktorí sa pýtali, prečo proti obrovskému požiaru v parížskej katedrále Notre-Dame nepoužijú lietadlá alebo vrtuľníky s vodnými vakmi, čo je väčšinou najefektívnejší spôsob hasenia požiarov. Hasenie zo vzduchu prostredníctvom vodných vakov navrhol aj americký prezident Donald Trump, ktorý sa v príspevku na Twitteri tiež netajil tým, že je z udalostí v Paríži zdesený. Francúzski odborníci však vysvetľujú, že v tomto prípade použitie vodných vakov nie je možné, pretože by to mohlo spôsobiť zrútenie sa celej budovy.

Podľa slov hovorcu horelo celé drevené zariadenie interiéru a pravdepodobne bude zničené. „Všetko horí, z krovu nič nezostane,“ uviedol André Finot pre francúzske médiá.

Mosty v okolí Notre-Dame boli plné prizerajúcich sa a podľa reportérov prítomných na mieste sa ozývali výkriky zdesenia. Večerné obloha nad Parížom sa sfarbila do oranžova.

„Lešenie ide pomaly k zemi, v zadnej časti sú masívne plamene. Kúsky katedrály odpadávajú, napríklad trámy v chrámovej lodi,“ hlásil z miesta reportér denníka Libération. Podľa hovorcu chrámu horelo celé podkrovie katedrály. „Nič z neho nezostane,“ povedal hovorca agentúre AFP.

V gotickej katedrále Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky v Európe, sa nachádzajú umelecké diela nevyčísliteľnej hodnoty, pripomenula AP.

Starostka Paríža Anne Hidalgová predtým opísala požiar ako „hroznú“ udalosť. Hasiči sa podľa nej snažili udržať plamene „pod kontrolou“.

Na mesto požiaru v centre Paríža dorazil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten predtým oznámil, že pre túto udalosť sa nebude vysielať jeho očakávaný prejav, v ktorom mal načrtnúť svoj plán, ako bude riešiť sťažnosti občanov vyjadrované v rámci protestov hnutia tzv. žltých viest, otriasajúcich Francúzskom už niekoľko mesiacov. Podľa jeho príspevku na sieti Twitter je požiarom „rozrušený celý národ“.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Jedna z veží katedrály však bola nákladne rekonštruovaná, aby sa odstránili škody spôsobené vekom, počasím i znečistením ovzdušia. Táto veža sa počas požiaru zrútila.

K miestu udalosti na Île de la Cité – ostrove na rieke Seina v srdci francúzskej metropoly – sa presúvali vysokou rýchlosťou hasičské autá. Parížska polícia prostredníctvom Twitteru vyzývala ľudí, aby sa vyhýbali okoliu katedrály a „uvoľnili cestu záchranným vozidlám“.

Podľa agentúry AP zatiaľ v súvislosti s požiarom neboli hlásené žiadne úmrtia.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Paríž #Notre Dame #požiar v Notre-Dame