Slová útechy aj rady. Svet reaguje na požiar Notre-Dame

Útechu i rady poskytli svetoví politici Francúzom v reakcii na rozsiahly požiar katedrály Notre-Dame v Paríži, ktorá je symbolom mesta i celej krajiny. Podporu Francúzsku vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini a ďalší.

15.04.2019 21:42 , aktualizované: 16.04.2019 18:35
Francúzsko Paríž katedrála požiar notre-dame Foto:
Na snímke Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži.
debata (129)

„Každé vyčíňanie živlov, ktoré ničí prácu ľudských rúk, je poľutovaniahodné. O to smutnejšie je, ak ohňu padajú za obeť nevyčísliteľné historické a kultúrne hodnoty. Pri pohľade na horiacu svetoznámu parížsku katedrálu Notre-Dame je mi mimoriadne smutno a moje myšlienky smerujú k francúzskemu ľudu,“ napísal slovenský premiér Peter Pellegrini.

Prezident Andrej Kiska poslal do Francúzska sústrastný telegram a chce sa pridať k národnej zbierke na obnovu katedrály. Informoval o tom na svojom facebooku. „Skaza katedrály Notre-Dame pri požiari je národná tragédia, ktorá zasiahla nielen Francúzov, ale celú Európu, celý svet. Je to akoby zomreli milióny príbehov nás všetkých, ktorí sme sa toho posvätného miesta mohli dotknúť,“ napísal Kiska.

Dodal, že Notre-Dame začali stavať pred vyše 800 rokmi a dnes už je príbeh katedrály večný. „Verím, že čoskoro nás o tom Francúzi presvedčia – že katedrála Notre-Dame bude znova stáť v plnej kráse. Rád sa pridám k národnej zbierke, ktorú vyhlásil prezident Emmanuel Macron,“ dodal.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) zaslal svojim francúzskym kolegom listy s vyjadrením spolupatričnosti. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

„Len ťažko hľadať slová pri pohľade na zničujúci požiar, ktorý zasiahol klenot francúzskej kultúry a jeden z pilierov kresťanstva. Vyjadrujem solidaritu a podporu našim francúzskym priateľom pri obnove tejto významnej svetovej pamiatky,“ napísal Danko v liste predsedovi francúzskeho Senátu Gérardovi Larcherovi a predsedovi Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Richardovi Ferrandovi.

Šéf parlamentu zároveň ocenil nasadenie a odvahu tamojších hasičov, ktorým sa podarilo zachrániť časť umeleckých diel a základy budovy. „Verím, že čoskoro sa budú môcť obdivovatelia a veriaci opäť pozrieť na Chrám Matky Božej v Paríži, ako sa katedrále zvykne hovoriť. Dúfajme, že tak ako v minulosti, aj tentoraz sa francúzsky ľud zmobilizuje a spoločnými silami opäť obnoví túto dominantu Paríža,“ uviedol Danko.

Požiar katedrály Notre-Dame je veľkou ranou nielen pre Francúzsko. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer). Katedrála Notre-Dame je podľa nej historickým symbolom celej Európy. Osobne preto vyjadrila podporu francúzskemu ministrovi kultúry Franckovi Riesterovi a ponúkla mu pomoc v rámci možností a odborných kapacít. „Pred pár týždňami som navštívila Paríž a mala som možnosť pozrieť si aj viaceré historické skvosty. O to smutnejšie som sledovala obrovské plamene, ktoré pohltili katedrálu Notre-Dame,“ skonštatovala Laššáková.

Ľútosť nad požiarom vyjadrili aj minister obrany Peter Gajdoš (SNS) či minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd)

Tusk: Obnovíme aj vašu katedrálu

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval v utorok všetkých 28 členských štátov Európskej únie, aby pomohli pri obnove požiarom čiastočne zničenej parížskej katedrály Notre-Dame (Chrám Matky Božej). Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Tusk pripomenul obnovu svojho rodného mesta Gdansk v Poľsku, zdevastovaného počas druhej svetovej vojny.

„Obnovíme aj vašu katedrálu,“ povedal na zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) vo francúzskom Štrasburgu. „Vyzývam všetkých 28 členských štátov, aby na tejto úlohe spolupracovali,“ vyhlásil Tusk. „Viem, že Francúzsko by to dokázalo urobiť samo, ale v stávke je niečo viac ako len materiálna pomoc,“ pokračoval Tusk. „Viaže nás niečo dôležitejšie a hlbšie, než sú zmluvy.“

„Notre-Dame v Paríži je Notre-Dame celej Európy,“ napísal ešte skôr na twitteri Tusk. „Dnes sme všetci s Parížom,“.

„Francúzsko nezostane v tejto hodine sama,“ ubezpečil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila katedrálu známu aj ako Chrám Matky Božej za „symbol Francúzska a našej európskej kultúry“.

Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert vo svojom tvíte uviedol, že „je zraňujúce vidieť tieto hrozné zábery, ako horí Notre-Dame“. Katedrála je podľa neho „symbolom Francúzska a európskej kultúry“. Vicekancelár Olaf Scholz vyjadril nádej, že hasičom sa podarí požiar rýchlo dostať pod kontrolu a stavbu zachrániť.

Londýnsky starosta Sadiq Khan napísal, že jeho mesto „stojí dnes v smútku“ s Parížanmi, pričom výjavy katedrály v plameňoch opísal ako „srdcervúce“.

Americký prezident Donald Trump vyjadril zdesenie nad požiarom, ktorý zachvátil gotickú katedrálu. „Je to strašné pozerať sa na masívny požiar katedrály Notre-Dame v Paríži. Možno by mohli hasiť oheň zo vzduchu. Je potrebné konať rýchlo,“ napísal na twitteri šéf Bieleho domu.

Pápež František sa pomodlil

Pápež František sa pomodlil za Francúzov ako i za všetkých ľudí podieľajúcich sa na hasení rozsiahleho požiaru, ktorý v pondelok večer zachvátil katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) v Paríži. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu Vatikánu Alessandra Gisottiho, ktorý to oznámil na Twitteri.

Pápež vyjadril solidaritu francúzskemu ľudu po požiari, ktorý do veľkej miery zničil Notre-Dame – symbol kresťanstva a francúzskeho národa. „Pápež stojí pri Francúzsku, modlí sa za francúzskych katolíkov i za obyvateľov Paríža, ktorí sú otrasení týmto hrozným požiarom. Pontifex sa modlí za všetkých, ktorí sa angažujú pri prekonaní tejto dramatickej situácie,“ napísal Gisotti.

Vatikánsky minister kultúry, kardinál Gianfranco Ravasi, zase katedrálu prirovnal k živej bytosti a vyjadril presvedčenie, že po obnove opäť znovu bude „tlčúcim srdcom Francúzska“.

Na požiar chrámu reagovala so smútkom i rada predstaviteľov svetových cirkví. Patriarcha koptských kresťanov Tavadros II. uviedol, že poškodená katedrála je „stratou pre celé ľudstvo“. Imám káhirskej mešity Al-Azhar, šejk Muhammad Ahmad Tájib, na facebooku napísal: „Naše srdcia sú s našimi bratmi vo Francúzsku.“

Pomoc ponúkol aj Putin

Hlboké zarmútenie nad ničivým požiarom v Notre-Dame vyjadril v utorok v mene Rusov prezident Vladimir Putin a ponúkol pomoc pri rekonštrukcii tejto pamiatky, napísala agentúra AFP.

„Notre-Dame je historickým symbolom Francúzska, neoceniteľným pokladom európskej a svetovej kultúry, jedna z najdôležitejších kresťanských lokalít. Tragédia, ktorá sa v noci udiala v Paríži, zanechala smútok v srdciach Rusov,“ napísal Putin v liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Putin ďalej vyjadril nádej, že katedrála bude obnovená. Ponúkol tiež vyslanie ruských odborníkov, ktorý by pomohli pri úsilí o jej obnovu.

Poľutovanie nad rozsiahlym požiarom, ktorý spôsobil rozsiahle poškodenie Notre-Dame, vyslovila aj britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Philip. „Princa Philipa a mňa nesmierne zarmútil pohľad na plamene, ktoré pohltili katedrálu Notre-Dame. Vo svojich myšlienkach a modlitbách som v týchto ťažkých časoch s tými, ktorí v katedrále navštevujú bohoslužby a s celým Francúzskom,“ uvádza sa v liste, ktorý Alžbeta II. zaslala francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

„Je mi smutno, keď vidím tie hrozivé zábery parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá je pohltená plameňmi. Napísal som SMS prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, pre ktorého je to rovnaká tragédia ako pre celý francúzsky národ,“ napísal na twitteri Andrej Babiš.

„A pretože sám prešiel skúškou utrpenia, vie prispieť na pomoc tým, na ktorých skúšky prichádzajú,“ citoval na twitteri z biblie hovorca českého prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček. „Buďme v modlitbách s Parížom,“ dodal.

Generálna tajomníčka UNESCO Audrey Azoulayová uviedla, že jej svetová kultúrna organizácia poskytne Francúzsku pomoc, aby „zachránila a zrenovovala toto nedoceniteľné dedičstvo“. UNESCO v Paríži sídli.

Podľa libanonského premiéra Saada Harírího je požiar „tragédiou pre ľudstvo“.

Hovorca japonskej vlády uviedol, že skaza katedrály je stratou pre celý svet a juhokórejský prezident Mun Če-in vyzval, aby sa krajina spojili a pomohli parížskej pamiatke opäť vstať z popola. „Naši lásku k ľudstvu môžeme zrelým spôsobom dokázať pri rekonštrukcii,“ zdôraznil Mun.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #požiar #Paríž #Notre Dame #požiar v Notre-Dame