Na obnovu Notre-Dame už prispievajú francúzski boháči aj neziskové organizácie

Na obnovu požiarom zničenej parížskej katedrály Notre-Dame sa už od veľkých darcov z francúzskych podnikateľských kruhov zhromaždilo vyše 600 miliónov eur. Najnovšie sľúbila dar vo výške 200 miliónov eur rodina dedičky kozmetickej firmy L'Oréal Françoise Bettencourtovej Meyersovej. Finančné dary sa začali zhromažďovať ešte v čase, keď oheň zúril v plnej sile.

16.04.2019 09:36 , aktualizované: 20:57
francúzsko, paríž, požiar, notre-dame Foto: ,
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.
debata (91)

Už v pondelok oznámil francúzsky miliardár François-Henri Pinault, šéf medzinárodnej luxusnej skupiny Kering (ktorý je známy aj tým, že má za manželku hollywoodsku hviezdu Salmu Hayekovú), že na opravu chrámu prispeje 100 miliónmi eur. Ďalších 100 miliónov eur chce darovať francúzska energetická spoločnosť Total, oznámil jej šéf Patrick Pouyanné.

Rodina Arnaultovcov a jej koncern LVMH vyrábajúci luxusný tovar venuje na obnovu požiarom zničenej katedrály Notre-Dame 200 miliónov eur. Majiteľ LVMH Bernard Arnault patrí podľa časopisu Forbes medzi päticu najbohatších ľudí sveta. LVMH pôsobí v mnohých sektoroch predaja luxusného tovaru a vlastný na 70 značiek, vrátane módnych Fendi, Givenchy a Louis Vuitton, šampanské Dom Pérignon, šperky a hodinky Bvlgari a Hublot či reťazec parfumérií Sephora.

V utorok sa rozhodli peniaze pre Notre-Dame darovať aj Martin a Olivier Bouyguesovi, ktorí menom rodinného stavebného koncernu prispejú desiatimi miliónmi eur.

Newyorská nezisková organizácia French Heritage Society, ktorá sa venuje ochrane francúzskych architektonických a kultúrnych pokladov, spustila v pondelok internetové stránky s cieľom získať peniaze na obnovu katedrály.

Na internetových stránkach pre organizovanie pomoci dobrovoľných darcov GoFundMe bolo v pondelok začalo viac ako 50 kampaní na pomoc v súvislosti s požiarom katedrály, uviedol hovorca prevádzkovateľa stránok John Coventry.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že parížska katedrála Notre-Dame bude zreštaurovaná. „Spoločne znovu postavíme Notre-Dame,“ vyhlásil pred poškodeným chrámom šéf Elyzejského paláca, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Starostka Paríža Anne Hidalgová plánuje kvôli financovaniu opráv chrámu usporiadať konferenciu darcov, peňažné dary do Francúzska poputujú aj od mnohých vlád štátov na celom svete.

Macron sľúbil obnovu Notre-Dame do 5 rokov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prisľúbil, že katedrála Notre-Dame v Paríži, ktorú poškodil rozsiahly požiar, bude obnovená „v priebehu piatich rokov“. Informovali o tom tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

„Obnovíme túto katedrálu v priebehu piatich rokov a bude ešte krajšia,“ uviedol Macron v televíznom príhovore deň po tom, ako gotický chrám v centre Paríža vážne poškodil oheň. Prezident priznal, že na katedrále s 850-ročnou históriou je „toho veľa, čo treba obnovovať“, vyjadril však presvedčenie, že Francúzi to „znova dokážu“ a „zmobilizujú sa“.

„Zdieľam váš smútok a takisto zdieľam aj vašu nádej,“ povedal Macron v závere svojho príhovoru. Prezident sa v ňom poďakoval zasahujúcim hasičom, policajtom, ako aj darcom, ktorí ponúkli peniaze na renováciu chrámu.

Pellegrini: Slovensko pomôže, ak si to bude Francúzsko želať

Slovensko v súvislosti s požiarom v parížskej katedrále počká na to, ako sa celej veci zhostí samotné Francúzsko a tam, kde budeme môcť pomôcť, pomôžeme. Uviedol to dnes pre médiá predseda vlády Peter Pellegrini s tým, že by sa nerád zapájal do pretekov v tom, ktorá krajina pomôže viac alebo menej.

„Nerád by som dnes robil nejaké lacné gestá a ohlasoval, že pošleme takú alebo onakú sumu,“ vyhlásil premiér s tým, že Slovensko pomôže, ak si to bude Francúzsko želať. „Nebudem teraz z toho robiť reklamu a robiť nejakú lacnú kampaň,“ povedal. „Férovosť prístupu nabáda k zdržanlivosti, aby sme dokonca možno neurazili protistranu, že tým prejavujeme nedôveru, že sú schopní sami sa o ten problém postarať. Predsa len ide o svetovú veľmoc, ktorá sa asi s takýmito problémami vyrovnať vie,“ dodal Pellegrini.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #finančná zbierka #požiar v Notre-Dame