Po porážke v parlamentných voľbách odstúpil predseda strany Fínsky stred

Fínsky dočasný premiér Juha Sipilä v utorok oznámil, že odstupuje z funkcie predsedu strany Fínsky stred. Reagoval tak na výsledky nedeľňajších parlamentných volieb, v ktorých jeho strana stratila 18 zo súčasných 48 kresiel a so ziskom 13,8 percenta skončila až na štvrtom mieste. Informovala o tom agentúra DPA.

16.04.2019 14:37
Finland Politics Foto: ,
Premiér Fínska Juha Sipilä oznamuje demisiu vládneho kabinetu na tlačovej konferencii v Helsinkách, 8. marca 2019.
debata (4)

„Výsledky volieb mi nedávajú na výber,“ napísal Sipilä na Twitteri. Dodal, že 7. septembra sa uskutoční mimoriadne zasadnutie strany, na ktorom si jej členovia zvolia nového predsedu. Podľa jeho slov strana potrebuje „energický reštart“.

Sipilä (57) je bývalý podnikateľ, ktorý pracoval pre technologické firmy. Centristickú stranu Fínsky stred viedol od roku 2012. Prvýkrát ho zvolili do parlamentu v roku 2011. Predsedom vlády sa stal v roku 2015 v rámci stredopravej koalície.

Jeho vláda podala začiatkom marca demisiu z dôvodu, že sa jej nepodarilo presadiť dôležité reformy sociálneho a zdravotníckeho systému.

Sipiläho vládni centristi utrpeli v parlamentných voľbách drvivú porážku. Za víťaza sa vyhlásila opozičná Sociálnodemokra­tická strana Fínska (SDP), ktorá získala 17,7 percenta hlasov a 40 kresiel v 200-člennom fínskom parlamente.

Na druhom mieste sa s 0,2-percentným odstupom umiestnili pravicovo-populistickí Fíni, voči ktorým má väčšina ostatných strán veľké výhrady. Tí v novom parlamente obsadia 39 kresiel, čo je o 22 viac než doposiaľ. Tretia skončila konzervatívna Národná koaličná strana (KOK) s podporou 17,5 percenta a 38 poslaneckými mandátmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #rezignácia #Juha Sipilä