Sobáš imigranta v Británii? Najskôr vypočúvanie

Kampaň proti svadobným podvodom v Británii zachádza do absurdnosti. Páry, kde je jedným z dvojice imigrant alebo imigrantka, môžu pred svadobným rituálom čakať nepríjemné pohovory o ich intímnom živote. Ani manželia nemajú celkom istotu, že ich neprepadnú úradníci, ktorí budú kontrolovať, či spia v jednej posteli a koľko zubných kefiek majú v kúpeľni.

18.04.2019 09:00
debata (4)

O prípadoch absurdných kontrol informoval denník Guardian. Kontroly súvisia so zmenou zákona v roku 2015, v rámci ktorého Británia začala kampaň proti falošným manželstvám, ktorých cieľom je získať britské občianstvo.

O plánovanej svadbe prisťahovalca musia úradníci informovať ministerstvo vnútra. A ministerstvo má právo donútiť snúbencov k odkladu svadby až o 70 dní, aby mohlo prešetriť, či je ich vzťah skutočný.

Vlani bolo takto nahlásených vyše 2800 párov a ministerstvo sa rozhodlo, že viac ako polovicu z nich preverí. Zisťovanie, či ide o skutočný vzťah, býva často šokujúco nepríjemné. V jednom prípade pri nočnej kontrole sa pár napokon dozvedel, že ich vzťah nemôže byť skutočný, lebo v posteli boli v pyžamách.

Svoje si zažili aj 29-ročný Qasim z Pakistanu a 33-ročná Debora z Portugalska. Boli už v posteli, keď ich v januári pred troma rokmi prepadli doma štyria policajti. "Osobitne nás vypočúvali, pýtali sa na náš vzťah.

Potom Qasima zatkli, odviedli a štyri mesiace ho zadržiavali, kým ministerstvo vnútra napokon uznalo, že náš vzťah je skutočný," povedala Debora pre Guardian. „Bol som v šoku. Bolo to veľmi ponižujúce, že nás prepadlo ministerstvo vnútra v našom dome a kontrolovalo všetko, čo nás spája,“ dodal Qasim.

Ďalší pár zažil takúto kontrolu počas svadby. Predtým po podaní žiadosti o povolenie sobáša im povedali, že ich nebudú vyšetrovať. Ich svadobnú oslavu však prerušili úradníci. Vzali ich do oddelených miestností, kde sa pýtali na ich sexuálny život, vrátane detailov o sexuálnych polohách a antikoncepcii.

Nevesta bola taká šokovaná, že v jednej chvíli odmietla ďalej odpovedať na otázky. Ich manželstvo označili za falošné. Pár, ktorý naďalej spolu žije, bol taký zaskočený, že o tom, čo sa stalo, svadobným hosťom nepovedal a predstieral oslavy. „Ministerstvo sa postavilo do pozície, v ktorej môže zabrániť skutočnému páru, aby sa zosobášil,“ povedala pre Guardian advokátka Nath Gbikpiová.

Ministerstvo vnútra jednotlivé prípady podľa denníka odmietlo komentovať. Neodpovedalo ani na otázku, koľko z vyšetrovaných párov sa ukázalo ako falošné.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #migranti #svadobné podvody