Zachránené artefakty: Nie všetko z Notre-Dame pohltil požiar

Veľkú časť cenných umeleckých a liturgických predmetov sa z horiaceho chrámu Notre-Dame podarilo zachrániť, oheň nezničil ani rozetové vitrážové okná a ušetril aj organ. Novú bilanciu škôd po rozsiahlom pondelkovom požiari, ktorý sa dnes podarilo uhasiť, predložil francúzsky minister kultúry Franck Riester. Z chrámu sa podarilo bezpečne odviezť známe relikvie ako tŕňovú korunu alebo rúcho svätého Ľudovíta. Oheň podľa ministra prečkali aj obrazy, ktoré v piatok prevezme múzeum Louvre. Osud niektorých ďalších artefaktov je však stále neznámy.

16.04.2019 17:32 , aktualizované: 22:56
notre-dame, paríž, požiar, artefakty Foto: ,
Zachránené artefakty z katedrály Notre-Dame zatiaľ zhromažďujú na parížskej radnici.
debata (10)

Podľa Riestera sa zachránené artefakty zhromažďujú na parížskej radnici. Fotografie aj videá predmetov vynesených z katedrály zdieľa na twitteri parížska starostka Anna Hidalgová. Umelecké diela postupne prevezme múzeum Louvre, ktoré zaistií aj zreštaurovanie tých, ktoré boli poškodené.

Overený zoznam zachránených umeleckých diel zatiaľ neexistuje, o osude niektorých artefaktov sa navyše stále vedú debaty. Nie je napríklad jasné, v akom stave je socha Piety z hlavného oltára alebo socha Madony s dieťaťom zo 14. storočia. Nevie sa ani to, ako z plameňov vyviazli zvony.

Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.
+21Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži.

Z trosiek po požiari Notre-Dame vytiahli kohúta, ochrancu Parížanov

V troskách, ktoré po pondelkovom požiari katedrály Notre-Dame v Paríži dopadli na zem, sa dnes podarilo nájsť medeného kohúta, ktorý zdobil špičku štíhlej veže nad loďou chrámu. Vták, ktorého už mnohí považovali za nenávratne zničeného, ​​sa zachoval v relatívne dobrom stave. V jeho útrobách sú schované relikvie svätých, ktoré majú chrániť Paríž a jeho obyvateľov.

„Kohúta sme našli!“ vyhlásil hlavný cirkevný správca parížskej katedrály Patrick Chauvet. „Hasiči mi ukázali fotku toho kohúta,“ dodal v televíznom vysielaní. „Neuveriteľné!“ napísal na twitteri predseda Francúzskej federácie staviteľov (FFB) Jacques Chanut, a pripojil fotografie jedného z odborníkov na reštaurovanie stavieb, ktorý podľa neho kohúta v troskách našiel.

Medený kohút bol až doteraz považovaný za nenávratne strateného. Zdobil vežičku nad loďou chrámu, takzvaný sanktusník, ktorá dosahovala do výšky 93 metrov nad zemou. Na strechu ju pridal architekt Eugéne Viollet-Le-Duc v rokoch 1859 až 1860. Horiaca vežička aj s kohútom sa zrútila v pondelok krátko pred 20:00 SELČ.

Podľa cirkvi obsahuje kohút ostatky patrónov francúzskej metropoly, svätej Genevieve a svätého Denisa, a tiež časť Kristovej tŕňovej koruny. Relikvie majú chrániť obyvateľov Paríža.

Zástupca parížskej starostky Emmanuel Grégoire pre stanicu BFMTV povedal, že oheň nepoškodil organ, ktorý je jedným z najznámejších a najväčších na svete. Nástroj s 8 000 píšťalami bol postavený v prvej polovici 18. storočia a plamene ho nakoniec nezachvátili. Spolu s tŕňovou korunou sa podarilo zachrániť aj ďalšie uctievané relikvie ako napríklad úlomok a klinec z Kristovho kríža. Fotografie silne poškodeného interiéru ukázali aj to, že sa požiar vyhol aj obriemu pozlátenému krížu na hlavnom oltári.

Zachránené artefakty z katedrály Notre-Dame... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
paríž, francúzsko, požiar, notre-dame, artefakty Zachránené artefakty z katedrály Notre-Dame zatiaľ zhromažďujú na parížskej radnici.

Výrazne poškodená je však sama konštrukcia chrámu a takmer úplne je zničená veľká časť krovu, pričom niektoré dubové väzníky pochádzali z doby stavby katedrály, teda z 13. storočia. Zrútila sa aj časť klenby v oblasti chóru a 93 metrov vysoká veža nad krížením lodí, uviedol veliteľ hasičov. Dve hlavné veže pri vchode do katedrály nakoniec oheň nezničil.

Z prvých statických prieskumov vyplynulo, že slabým miestom konštrukcie je klenba, podľa Riestera sa pozorne sleduje aj stav štítu severnej priečnej lode.

Okrem poškodenia ohňom a vysokými teplotami, ktoré dosahovali až 800 stupňov Celzia, utrpelo vnútorné vybavenie aj kvôli dymu a vody počas hasenia. Práve poškodenie dymom bude podľa ministra kultúry hlavným problémom u väčšiny obrazov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #artefakty #požiar v Notre-Dame