Ukrajinskí prezidentskí kandidáti pôjdu na štadión, Zelenskyj má vyše 70 percent

Tímy ukrajinských prezidentských kandidátov - Petra Porošenka a Volodymyra Zelenského - sa dohodli, že 19. apríla si prenajmú olympijský štadión v Kyjeve, kde sa uskutoční predvolebný duel. Oznámil to v utorok šéf Porošenkovej kampane Oleh Medvedev.

16.04.2019 18:13
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (26)

Podľa jeho slov ide o trojstrannú dohodu – medzi správcom štadióna a štábmi oboch kandidátov. Pokiaľ ide o pravidlá debaty, sú stále predmetom rokovaní medzi stranami, pretože majú „odlišné filozofie a vízie tejto udalosti“, uviedol Medvedev, ktorého citovala agentúra UNIAN.

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 31. marca, ani jeden z 39 kandidátov nezískal podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší kandidáti Zelenskyj (získal 30,24 percenta hlasov) a Porošenko (15,95 percenta hlasov) sa tak stretnú 21. apríla v druhom kole.

Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS), zverejneného v utorok, je 72,2 percenta respondentov, ktorí majú v úmysle odovzdať hlasovacie lístky a už si vybrali svojho kandidáta, pripravených hlasovať za Zelenského. Úradujúceho prezidenta Porošenka mieni podporiť 25,4 percenta respondentov.

Prieskum verejnej mienky sa uskutočnil od 9. do 14. apríla. Zúčastnilo sa na ňom 2004 respondentov s hlasovacím právom. Štatistická chyba nepresahuje 3,3 percenta, dodal UNIAN.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #Volodymyr Zelenskyj