Za telefonovanie za volantom má v Taliansku hroziť pokuta až 1700 eur

V Taliansku sa chystá razantné sprísnenie zákona o cestnej premávke. Tomu, kto bude pri jazde používať mobilný telefón, má hroziť pokuta až 1700 eur a tiež odobratie vodičského oprávnenia na týždeň až dva mesiace, napísal server The Local. Prepracovaný zákon ešte nevstúpil do platnosti, tento týždeň ho dostali na posúdenie ministri a poslanci o ňom budú hlasovať v máji.

17.04.2019 08:09
debata (6)

Nové pravidlo sa týka „smart telefónov, notebookov, tabletov a podobných zariadení“, pri používaní ktorých dáva vodič jednu, alebo dokonca obe ruky z volantu. Tí, ktorí sa previnia opakovane, môžu podľa plánovanej zmeny dostať pokutu až 2588 eur a prísť o vodičský preukaz na štvrť roka.

V súčasnosti vodiči v Taliansku, ktorí počas jazdy telefonujú alebo píšu textovú správu, môžu dostať pokutu od 161 do 467 eur.

Vyššie pokuty sa tiež plánujú za parkovanie na vyhradených miestach. Neoprávnené zabranie miesta pre invalidov bude stáť až 647 eur a odňatie bodov z vodičskej karty. O body tiež môže vodič prísť, ak vozidlo zaparkuje na miesto vyhradené pre nabíjanie elektrických áut.

Parkovacích miest zadarmo sa pre zmenu dočkajú tehotné ženy a rozšíri sa aj počet parkovacích miest pre rodičov s deťmi mladšími než 12 mesiacov. Zrejme sa tiež zruší povinné používanie svetiel vo dne.

Novela zákona obsahuje rad ďalších sprísnených pravidiel. Počíta sa napríklad s viacerými kontrolami zameranými na to, či vodič nekonzumoval alkohol alebo inú omamnú látku. Postih bude tvrdší a tomu, kto sa odmietne testu podrobiť, hrozí pokuta 422 až 1697 eur.

Podľa talianskeho štatistického úradu policajti na Apeninskom polostrove najčastejšie pokutujú prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti a používanie mobilného telefónu za volantom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pokuta #telefonovanie za volantom