Moskovský súd predĺžil väzbu všetkým 24 ukrajinským námorníkom

Lefortovský okresný súd v Moskve predĺžil v stredu o tri mesiace väzbu 24 ukrajinským námorníkom, ktorých zadržali vlani v Kerčskom prielive za protizákonné prekročenie ruskej štátnej hranice.

17.04.2019 16:11 , aktualizované: 20:54
Kerčský prieliv Foto:
Námorníkov zadržali ešte vlani v Kerčskom prielive (na snímke) za protizákonné prekročenie ruskej štátnej hranice.
debata (24)

„Lefortovský okresný súd v Moskve rozhodol o predĺžení väzby pre 24 obvinených o tri mesiace, a to do 24. júla 2019,“ uviedlo pre agentúru TASS tlačové oddelenie súdu.

Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami. Ako informovala agentúra UNIAN, zadržaní boli rozdelení do šiestich skupín po štyroch. Súd vypočul prípady prvých troch skupín v dopoludňajších hodinách, popoludní sa uskutočnilo vypočutie zvyšných.

„Ukrajinských vojnových zajatcov“ prišli podporiť ich príbuzní, ako aj a diplomati z Ukrajiny a západných krajín, dodal UNIAN.

Návrh na predĺženie väzby o tri mesiace pre 24 ukrajinských námorníkov podala na súd ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Termín vyšetrovania bol stanovený do 25. augusta.

Agentúra TASS pripomenula, že 25. novembra 2018 tri plavidlá ukrajinského námorníctva narušili ruskú štátnu hranicu v Kerčskom prielive. Ukrajinské lode nereagovali na požiadavky plavidiel pohraničnej služby FSB a Čiernomorskej flotily, ktoré ich preto začali prenasledovať, aby zmarili ich nebezpečné manévre. Keďže sa Ukrajinci odmietli podriadiť pokynom ruskej strany, tá pristúpila k streľbe, pričom troch zranila. Rusi lode obsadili a previezli do mesta Kerč. Členov posádky – 24 ukrajinských občanov – zatkli a previezli zo Simferopolu do Moskvy.

Rusko označilo incident za snahu Ukrajiny stupňovať protiruské nálady, dosiahnuť sprísnenie sankcií voči Rusku a tiež za súčasť predvolebnej kampane ukrajinského prezidenta.

Ukrajina sa obrátila v utorok na Medzinárodný súd pre námorné právo (ITLOS) so žiadosťou, aby donútil Rusko prepustiť jej námorníkov zadržaných v Kerčskom prielive. Oznámil to ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Podľa neho sa ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na jeho pokyn obrátilo na ITLOS so žiadosťou o prijatie povinných opatrení, aby ruská strana prepustila námorníkov.

Porošenko dúfa, že ITLOS v priebehu niekoľkých týždňov zaviaže Rusko, aby prepustilo námorníkov a ukrajinské plavidlá, a konanie Moskvy uzná ako nezákonné.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine