Srbsko chce, aby Rusko zohrávalo väčšiu úlohu v dialógu s Kosovom

Srbsko sa snaží zabezpečiť, aby Rusko zohrávalo väčšiu úlohu v rozhovoroch s jeho bývalou provinciou Kosovom. To by podľa agentúry AP mohlo vyvolať ďalšie napätie vo vzťahoch tejto balkánskej krajiny so Západom.

17.04.2019 20:27
debata (19)

Srbský minister Ivica Dačič v stredu po stretnutí so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Moskve uviedol, že „Srbsko nemôže chrániť svoje vnútroštátne záujmy bez pomoci Ruskej federácie“.

Dačič ďalej povedal, že Srbsko „neurobí nič bez konzultácie s Moskvou“, a dodal, že Rusko je „najlepším priateľom“ Srbska.

Rozhovory medzi Srbskom a Kosovom o normalizácii vzájomných vzťahov, ktoré sprostredkuje EÚ, sa pozastavili, keď Kosovo minulý rok zaviedlo 100-percentnú daň na srbské výrobky. Podľa Prištiny dané opatrenie zostane v platnosti, pokiaľ Belehrad neuzná suverenitu Kosova a neprestane mu brániť vo vstupe do medzinárodných organizácií. Belehrad pred obnovením dialógu žiada túto daň zrušiť.

Brusel považuje normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom za kľúčovú podmienku prípadného budúceho členstva oboch krajín v EÚ. Srbsko dlhodobo odmieta uznať nezávislosť Kosova, podobne ako Rusko či viaceré krajiny Európskej únie vrátane Slovenska. Kosovskú nezávislosť naopak uznáva viac než 100 členských štátov OSN vrátane USA.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Srbsko #Kosovo