Nehoda turistického autobusu na Madeire si vyžiadala 29 mŕtvych

Pri nehode turistického autobusu na portugalskom ostrove Madeira zahynulo v stredu večer 29 ľudí. Podľa portugalského prezidenta ide výhradne o nemeckých turistov. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí to zatiaľ nepotvrdilo, aj keď pripustilo množstvo nemeckých obetí. Ďalších 27 ľudí bolo zranených, z toho niektorí vážne, informovali miestne médiá. Príčiny nehody vyšetruje polícia.

17.04.2019 21:57 , aktualizované: 18.04.2019 05:00
Portugalsko Madeira nehoda autobus Foto:
Záchranári na mieste nehody autobusu v pobrežnom meste Canico na juhovýchode ostrova Madeira 17. apríla 2019.
debata (1)

Nešťastie sa stalo okolo 18:30 miestneho času v obci Caniço. Vodič, ktorý viezol 55 ľudí, v zákrute zrejme stratil kontrolu nad vozidlom. Autobus potom vybehol z cesty a vo svahu sa prevrátil na jeden z domov. Autobus havaroval v kopcovitom teréne blízko pobrežia ostrova ešte za denného svetla a v dobrom počasí.

Medzi mŕtvymi je 18 žien a 11 mužov. Vodič a sprievodca, obaja Portugalci, sú medzi zranenými.

„Za všetkých Portugalcov chcem v tejto tragickej chvíli vyjadriť ľútosť a solidaritu najmä príbuzným obetí, ktorými sú, ako mi bolo povedané, výhradne Nemci,“ uviedol v portugalskej televízii RTP prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Premiér António Costa o tragédii hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Hovorca Merkelovej Steffen Siebert uviedol, že vláda v reakcii na nehodu zriadila telefónnu linku, na ktorej môžu ľudia získať informácie, či sú medzi mŕtvymi alebo zranenými ich blízki.

Na záberoch portugalských médií vidieť prevrátený biely autobus obkľúčený hasičmi. Podľa agentúry Reuters miestna televízna stanica SIC informovala, že na miesto nešťastia následne dorazilo 19 sanitiek.

Nehoda patrí medzi najhoršie v Európe za posledných 5 rokov

Prehľad najtragickejších nehôd autobusov v Európe a štátoch bývalého ZSSR za posledných päť rokov (podľa počtu obetí):

  • 52 obetí (18. januára 2018, Kazachstan) – V horiacom autobuse na západe Kazachstanu zahynulo 52 ľudí. Z horiaceho vozidla sa zachránilo len päť osôb.
  • 43 obetí (23. októbra 2015, Francúzsko) – Pri čelnej zrážke autobusu s nákladným autom zahynulo v juhozápadnom Francúzsku 43 ľudí, osem bolo zranených.
  • 28 obetí (17. apríla 2019, Madeira) – Vodič autobusu s turistami pri obci Caniço v zákrute zrejme stratil kontrolu nad vozidlom, autobus potom vyšiel z cesty a na svahu sa prevrátil na jeden z domov, zahynulo 28 ľudí, väčšinou nemeckých turistov.
  • 24 obetí – (13. mája 2017, Turecko) – Najmenej 24 ľudí zahynulo pri nehode autobusu s tureckými občanmi blízko letoviska Marmaris na juhozápade krajiny. Vodič stratil kontrolu nad vozidlom a autobus zišiel zo skaly.
  • 21 obetí (23. januára 2014, Turecko) – Nehoda autobusu na linke z Istanbulu do Kayseri pri meste Pinarbasi neďaleko cieľovej stanice si vyžiadala 21 obetí a ďalších 26 osôb bolo zranených. Autobus dostal na zasneženej vozovke šmyk a zišiel z cesty.
  • 18 obetí (3. júla 2017, Nemecko) – Zrážka autobusu s kamiónom na nemeckej diaľnici A9 si vyžiadala 18 obetí a 30 zranených. Autobus vezúci seniorov zo Saska začal po náraze rýchlo horieť.
  • 18 obetí (25. augusta 2017, Rusko) – Najmenej 18 mŕtvych si na juhu Ruska vyžiadala nehoda autobusu, ktorý zišiel do Čierneho mora. Nehoda sa stala v obci Volna v Krasnodarskom kraji na Tamanskom Polostrove. V autobuse cestovali robotníci, ktorí išli na stavbu móla.
  • 17 obetí – (6. októbra 2017, Rusko) – Pri železničnom nešťastí východne od Moskvy prišlo o život 17 ľudí. Skoro ráno narazil na priecestí v blízkosti mesta Vladimir vlak do autobusu. Najmenej 12 osôb bolo prevezených do nemocnice.
  • 16 obetí – (20. januára 2017, Taliansko) – Nehodu maďarského autobusu neprežilo 16 ľudí, z toho 11 študentov. Autobus havaroval pri talianskej Verone na diaľničnom výjazde do Benátok, keď narazil do postranného stĺpu mosta a začal horieť.
  • 15 obetí – (25. augusta 2018, Bulharsko) – Pri nehode autobusu v Bulharsku zahynulo 15 ľudí, ďalších 27 ľudí utrpelo zranenia. Nehoda sa stala neskoro popoludní v horskej obci Leskovdol asi 40 kilometrov severne od Sofie.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #nehoda autobusu