Fínsky minister zahraničných vecí Soini oznámil odchod z politiky

Fínsky euroskeptický minister zahraničných vecí a bývalý predseda pravicovo-populistickej strany Fíni Timo Soini vo štvrtok oznámil, že odchádza z politiky a nebude sa uchádzať ani o podporu v májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Informovala o tom agentúra DPA.

18.04.2019 19:18
debata

„Kde je Európska únia, tam sú problémy. Ja nie som súčasťou tohto problému. Vo voľbách do EP kandidovať nebudem,“ napísal Soini na svojom blogu. Dodal, že politiku opúšťa s dobrým pocitom.

Soini (56) v marci oznámil, že nebude kandidovať v parlamentných voľbách, ktoré sa vo Fínsku konali 14. apríla.

Jeho strana Fíni (predtým pod názvom Praví Fíni) sa v roku 2015 stala prvýkrát súčasťou stredopravej vládnej koalície vedenej premiérom Juhom Sipiläm. V roku 2017 Soini z postu predsedu strany, ktorú viedol od roku 1997, odstúpil. Strana sa následne rozštiepila a Soini sa pridal k frakcii Modrá reforma (SIN), ktorá zostala súčasťou koalície.

Politický subjekt Modrá reforma v nedeľňajších voľbách nezískal v parlamente ani jedno kreslo. Soini uviedol, že vo funkcii ministra zahraničných vecí zostane dovtedy, kým nevznikne nová vláda.

Vláda premiéra Sipiläho podala začiatkom marca demisiu z dôvodu, že sa jej nepodarilo presadiť dôležité reformy sociálneho a zdravotníckeho systému. V utorok Sipilä oznámil, že odstupuje z funkcie predsedu strany Fínsky stred. Jeho vládni centristi totiž utrpeli v parlamentných voľbách drvivú porážku. Za víťaza sa vyhlásila opozičná Sociálnodemokra­tická strana Fínska (SDP), ktorá získala 17,7 percenta hlasov a 40 kresiel v 200-člennom fínskom parlamente.

Na druhom mieste sa so 17,5 percenta hlasov umiestnili pravicovo-populistickí Fíni, voči ktorým má väčšina ostatných strán veľké výhrady. Tí v novom parlamente obsadia 39 kresiel, čo je o 22 viac než doposiaľ. Tretia skončila konzervatívna Národná koaličná strana (KOK) s podporou 17,5 percenta a 38 poslaneckými mandátmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko