Trump sa ako prvý zahraničný líder stretne s novým japonským cisárom Naruhitom

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania budú prvými zahraničnými štátnymi hosťami, ktorí sa stretnú s novým japonským cisárom Naruhitom. Oznámil to v noci na piatok Biely dom, z vyhlásenia ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Naruhito zasadne na trón 1. mája.

19.04.2019 08:39
Japan US Trump Visit Foto: ,
Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump (vpravo) s japonským premiérom Šinzóm Abem. Koncom mája sa Trump ako prvý zahraničný líder stretne s novým japonským cisárom Naruhitom
debata (1)

Trumpova návšteva Japonska sa bude konať 25.-28. mája, spresnila Trumpova hovorkyňa Sarah Sandersová. Trump tiež absolvuje rokovanie s japonským premiérom Šinzoóm Abem, ktorý ešte predtým, 26.-27. apríla, zavíta do USA. Trump sa do krajiny vychádzajúceho slnka vráti v júni, keď sa zúčastní na summite skupiny G20 v Osake.

„Stretnutie prezidenta Trumpa s premiérom Abem znovu potvrdí spojenectvo medzi Spojenými štátmi a Japonskom ako základný kameň mieru, stability a prosperity v indo-pacifickom regióne a všade vo svete,“ dodala Sandersová, podľa ktorej budú lídri hovoriť aj o Severnej Kórei vrátane snáh o „plne potvrdenú denuklearizáciu“.

Tlačová agentúra AP informovala, že Trump by počas svojho pobytu v Japonsku mohol navštíviť aj zápas sumo.

Korunný princ Naruhito (59) nahradí svojho otca, súčasného cisára Akihita (85), ktorý sa rozhodol abdikovať. Akihito naznačil túžbu odstúpiť v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností. Pôjde o prvú abdikáciu japonského cisára za uplynulých 200 rokov.

Japonsko začiatkom apríla zverejnilo názov novej cisárskej éry, ktorá sa začne v máji, keď Akihito abdikuje. Nová éra sa bude volať Reiwa, čo znamená „poriadok a harmónia“. Akihitova éra – Heisei – sa začala jeho nástupom na trón v roku 1989.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Donald Trump #cisár Naruhito