Počas streľby v severoírskom Londonderry zomrela novinárka

Žena, ktorá zomrela vo štvrtok večer počas streľby v severoírskom meste Londonderry, bola novinárka Lyra McKeeová. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na Políciu Severného Írska (PSNI), podľa ktorej išlo o teroristický čin.

19.04.2019 10:48
Londonderry / nepokoje / Severné Írsko Foto: ,
Na snímke príslušník policajných zložiek zasahuje po nepokojoch v meste Londonderry v Severnom Írsku, po ktorých zomrela na následky strelných zranení novinárka Lyra McKeeová
debata (66)

„Sme presvedčení, že toto je teroristický čin a že ho spáchali násilní opoziční republikáni. Naše hodnotenie v tomto bode je, že je za tým s najväčšou pravdepodobnosťou nová IRA (Írska republikánska armáda), a to tvorí základnú líniu nášho vyšetrovania,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii asistent náčelníka polície Mark Hamilton.

Neznámy strelec vypálil okolo 23.00 h miestneho času niekoľko rán smerom na policajtov a novinárku McKeeovú, ktorú postrelil.

Zranenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla. „Teraz sme v meste začali vyšetrovanie vraždy,“ dodal Hamilton.

PSNI krátko po polnoci v noci na piatok v správe na Twitteri potvrdila, že pri večernej prestrelke v štvrti írskych nacionalistov Creggan zastrelili 29-ročnú ženu. „Považujeme to za teroristický incident a začali sme vyšetrovanie vraždy,“ napísal Hamilton.

Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno horiace auto a dodávku a niekoľko útočníkov hádžucich zápalné fľaše a svetlice na policajné vozidlá.

Írsky premiér i EÚ reagovali na zabitie novinárky počas streľby v Londonderry

Írsky premiér Leo Varadkar v reakcii na nepokoje v severoírskom meste Londonderry v piatok upozornil, že „nemôžeme dovoliť tým, ktorí chcú šíriť násilie, strach a nenávisť, aby nás vtiahli späť do minulosti“. Napísala o tom agentúra AFP.

Na štvrtkovú streľbu, pri ktorej zomrela 29-ročná novinárka Lyra McKeeová, reagovala aj britská premiérka Theresa Mayová s tým, že šlo o „šokujúce a naozaj nezmyselné“ zabitie.

Streľbu v Severnom Írsku odsúdil aj hovorca Európskej komisie (EK). „Odsudzujeme takéto násilie a sme presvedčení, že príslušné britské orgány zistia presné okolnosti tejto tragickej udalosti,“ dodal.

Incident sa stal krátko pred veľkonočným víkendom, počas ktorého si írski republikáni nesúhlasiaci s britskou prítomnosťou v Severnom Írsku pripomínajú výročie veľkonočného povstania proti britskej nadvláde v roku 1916.

Po podpísaní mierovej dohody v Severnom Írsku v roku 1998 sa väčšina militantov vzdala násilia, malé skupiny odštiepencov z Írskej republikánskej armády (IRA) však príležitostne stále uskutočňujú menšie násilné akcie. Najnovšie nepokoje nastali v čase zvýšeného napätia týkajúceho sa budúcej podoby hraníc medzi Írskom a Severným Írskom po odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #IRA #vražda novinára #Londonderry #Lyra Mckeeová