Krvavá nedeľa na Srí Lanke

Vyzerá to na rukopis militantných skupín typu Islamský štát alebo Al-Kajdá. K sérii ôsmich bombových útokov v kostoloch a hoteloch na Srí Lanke, ktoré si počas Veľkonočnej nedele vyžiadali takmer 300 mŕtvych, sa zatiaľ nikto neprihlásil. Tamojšia vláda však z krvavej nedele viní miestnu málo známu islamistickú skupinu, ktorá bola zrejme napojená na teroristickú sieť v zahraničí. Na Srí Lanku vyslal expertov aj Interpol.

21.04.2019 07:17 , aktualizované: 22.04.2019 19:43
Sri Lanka Church Blasts Foto: ,
Na snímke príslušník srílanských armádnych zložiek pred kostolom sv. Antona v hlavnom meste Kolombo, kde v nedeľu došlo k jednej z explózii bômb.
debata (72)

Bol to jeden z najhorších útokov vo svete od 11. septembra a najkrvavejší na ostrove od skončenia občianskej vojny v roku 2009. Séria samovražedných útokov na tri kostoly počas bohoslužieb, tri hotely so zahraničnými turistami, ubytovňu a skupinu policajtov si vyžiadala najmenej 290 obetí a vyše 500 zranených. Obeťami je aj 39 cudzincov, podľa rezortu diplomacie Slováci medzi nimi nie sú.

V súvislosti s vyšetrovaním polícia zatkla 24 ľudí. Pri jednom z kostolov, v ktorom útočili teroristi, sa včera opäť ozval výbuch. Podľa BBC išlo o nálož v aute, ktoré použili útočníci, a vybuchla v čase, keď sa polícia snažila ju zneškodniť. Polícia našla aj ďalších 87 rozbušiek na autobusovej stanici v Kolombe. Niektoré ležali voľne na zemi, ďalších asi 70 našli policajti medzi odpadom. Podľa niektorých zdrojov sú obavy, že existujú ešte dve alebo tri bomby pripravené na použitie. Jednu nálož zneškodnili v noci na včera na medzinárodnom letisku v Kolombe.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo včera upozornenie pre cesty na Srí Lanku. Americký rezort považuje za pravdepodobné, že teroristické skupiny plánujú nové útoky, v ohrození sú turistické lokality, dopravné uzly, nákupné centrá a pod. Británia zas upozorňuje svojich občanov na sprísnené bezpečnostné opatrenia a turistom odporúča, aby sa riadili bezpečnostnými pokynmi.

Podľa hovorcu srílanskej vlády útoky spáchala miestna islamistická skupina a úrady preverujú jej napojenie na teroristov v zahraničí. Všetkých sedem samovražedných atentátnikov bolo údajne občanmi Srí Lanky. Miestnu islamistickú skupinu, ktorú vláda podozrieva z útokov, označujú agentúry ako Tauhíd Džamáate. Táto skupina bola málo známa, vlani bola obvinená z poškodenia budhistických sôch. K útokom počas najväčšieho kresťanského sviatku sa zatiaľ neprihlásila.

Prezident Maithripala Sirisena o pomoc pri pátraní požiadal aj cudzinu. „Správy tajných služieb ukazujú, že za týmito teroristami sú zahraničné teroristické organizácie. Preto chce prezident požiadať o pomoc zahraničné krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení úradu srílanského prezidenta. Prezident zároveň vyhlásil v krajine výnimočný stav. Polícii a armáde to umožňuje zatýkať a vyšetrovať podozrivých bez súdneho povolenia. Toto opatrenie platilo v krajine viac ráz v čase občianskej vojny. Prezident na dnes vyhlásil aj štátny smútok za obete útokov.

Hovorca vlády včera pripustil, že Srí Lanka mala informácie o chystaných atentátoch už 4. apríla. Útokom sa však nepodarilo zabrániť, čo podľa neho súvisí s problematickým bezpečnostným usporiadaním v krajine. Národná bezpečnosť a rozviedka spadajú pod prezidenta. Podľa britských médií však medzi prezidentom Sirisenom a premiérom Ranilom Vikremasingheom panuje napätie. Informácia s menami členov jednej teroristickej organizácie sa tak údajne k premiérovi nedostala, pretože rezort obrany patrí pod prezidenta.

"Srí Lanka bola svojho času domovom jednej z najznámejších teroristických organizácií Tigre oslobodenia tamilského Ílamu. Nebola to jediná skupina, ktorá používala samovražedných atentátnikov, ale patrilo to k jej tradičným postupom. V istej chvíli dokonca mala k dispozícii aj improvizované letectvo. Pred desiatimi rokmi však armáda brutálne ukončila občiansku vojnu. Stále počuť chýry, že Tigre sú aktívne v zahraničí, že zbierajú peniaze, ale nie je jasné, že by mali kapacitu na takéto útoky,“ povedal pre Pravdu expert na terorizmus Kacper Rekawek z GLOBSEC-u. "Boli sme svedkami koordinácie na viacerých miestach, čo svedčí, že nešlo o pár lokálnych radikálov. Dá sa tiež predpokladať, že nejaká miestna skupina by skôr útočila na ciele väčšinového budhistického obyvateľstva na Srí Lanke,“ uviedol expert.

Rekawek si myslí, že krviprelievanie na Veľkú noc v kostoloch a hoteloch svedčí pravdepodobne o globálnejšom odkaze. "Je možné, že za útokmi stála nejaká miestna skupina s kontaktmi na zahraničie. Videli sme v minulosti, že teroristi z Islamského štátu či Al-Kajdá takpovediac prebrali lokálne organizácie. Mohol by to byť aj prípad Srí Lanky,“ vyhlásil odborník.

Preto sa Rekawek zatiaľ prikláňa k teórii o zapojení sa islamistov, hoci s výhradami. „Vyzerá to tak, že internetová džihádistická sféra zatiaľ presne nevie, čo si má o útokoch myslieť. Vo virtuálnom svete teroristov sa o tom až tak veľa momentálne nehovorí,“ pripomenul expert. "Som presvedčený, že onedlho budeme vedieť viac o útočníkoch. Vzhľadom na rozsah útokov je mojou prvou tendenciou si myslieť, že za tým stojí už dlhšie existujúca teroristická organizácia, prípadne nová skupina, ale so skúsenými členmi. Ale v dnešnom svete je stále jednoduchšie pripraviť útok vykazujúci známky profesionality, hoci sa na ňom podieľali neskúsenejší ľudia,“ reagoval pre Pravdu šéf analytickej spoločnosti Valens Global a autor knihy Bin Ládinovo dedičstvo Daveed Gartenstein-Ross.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #bombový útok