Komik rozdrvil Porošenka

Veľkolepo sa dostal k moci, s veľkou hanbou ju stratil. Petro Porošenko jednoznačne prehral druhé kolo volieb, v ktorom ho porazil Volodymyr Zelenskyj. Prvé odhady výsledkov hlasovania ukazujú jasné víťazstvo obľúbeného komediálneho herca nad súčasnou hlavou štátu. „Zelenského podporilo 72,7 % voličov, Porošenko získal 27,3 % hlasov," informuje agentúra UNIAN, ktorá sa odvoláva na zistenia TSN.

21.04.2019 12:26 , aktualizované: 22.04.2019 08:55
Ukrajinské prezidentské voľby / Ukrajina /... Foto: ,
Na snímke Volodymyr Zelenskyj po ohlásení prvého prieskumu výsledkov ukrajinských prezidentských volieb, ktoré ukazujú na jeho jasné víťazstvo nad súčasnou hlavou štátu Petrom Porošenkom, Kyjev 21. apríla 2019.
debata (369)

Volebné miestnosti sa zatvorili o 19. hodine nášho času. Oficiálne výsledky budú známe v pondelok. Porošenko ešte krátko pred rozhodujúcim kolom poprosil voličov, aby mu dali jednu šancu, ale nepochodil. Väčšina voličov uverila jeho súperovi Zelenskému, ktorý pritom so štátnickými povinnosťami má nulové skúsenosti.

Porošenko sa stal prezidentom v máji 2014, keď si víťazstvo zabezpečil už v prvom kole. Svoj hlas mu vtedy odovzdalo 54,7 % zúčastnených voličov, hlavná protikandidátka Julia Tymošenková skončila na druhom mieste ďaleko za ním iba so ziskom necelých 13 % hlasov.

Po triumfe spred piatich rokov sa teraz Porošenko s debaklom rozlúči s funkciou hlavy štátu. Sklamal priveľa Ukrajincov mnohými nesplnenými sľubmi. Zelenskyj, ktorý ho nahradí, prichádza ako úplný nováčik. Na Ukrajine je síce hviezda, ale nie vďaka výsledkom politickej práce – ľudia ho považujú za najobľúbenejšieho komediálneho herca v krajine.

Predvolebná kampaň pred druhým kolom volieb mala zvláštnu podobu. Zelenskyj sa vyhýbal priamej konfrontácii s Porošenkom. Voliči sa dočkali ich verejného duelu až tento piatok, keď sa stretli na Olympijskom štadióne v Kyjeve.

Neskúsený Zelenskyj ťažil z toho, že Porošenko rozčaroval priveľa Ukrajincov. „Nie som politik. Som obyčajný človek, ktorý prišiel rozbiť tento systém. Som výsledok vašich chýb,“ zdôraznil Zelenskyj na štadióne, keď poukazoval na politickú sústavu prerastenú korupciou a vplyvom oligarchov.

„Boli by ste slabý prezident,“ kontroval mu Porošenko v narážke na jeho nulové skúsenosti z politiky. Zelenskyj, naopak, ubezpečuje, že by dobre vedel riadiť štát, pretože sa obklopuje erudovanými ekonómami.

Na jednej strane Porošenko ako prezident čelil ťažkej situácii na východe Ukrajiny, kde pokračuje konflikt so separatistami, čo odčerpáva veľa financií na armádu. Na druhej strane nesplnil nádeje občanov, ktorí videli svetlejšiu budúcnosť po zvrhnutí jeho predchodcu Viktora Janukovyča.

Zvlášť ohrozenou skupinou obyvateľstva zostávajú penzisti. Počas Porošenkovho vládnutia sa síce postupne zvyšoval minimálny dôchodok, ale stále je veľmi nízky, takmer žobrácky: v prepočte len 50 eur mesačne. Na porovnanie, najnižší dôchodok na Slovensku je po odpracovaní aspoň 30 rokov zhruba 280 eur, čo je takmer päťnásobne viac v porovnaní s Ukrajinou.

Celkovo sa od roku 2014, keď sa Porošenko dostal k moci, nezlepšila životná úroveň. Naopak, Ukrajina sa stala najchudobnejším štátom Európy. V rebríčku ju preskočilo dokonca Moldavsko, ktoré dlhodobo figurovalo na smutnom poslednom mieste.

Porošenko tiež veľa nasľuboval v súvislosti s bojom proti korupcii. Podľa medzinárodnej organizácie Transparency International je však situácia veľmi nelichotivá. Ukrajina sa nachádza vo vnímaní korupcie až na 120. mieste spomedzi 180 skúmaných štátov sveta.

O tom, že Porošenko odovzdá riadenie štátu Zelenskému v nedobrom stave, napovedajú aj ďalšie dva fakty. Podľa prieskumov verejnej mienky sa až dve tretiny opýtaných nazdávajú, že krajina sa uberá zlým smerom. Gallupov ústav v ankete zistil, že len dve percentá respondentov dôverujú ukrajinskej vláde, čo je najhoršie vysvedčenie zo všetkých krajín na celom svete.

Ukrajinci v zahraničí volili Porošenka

Ukrajinskí voliči v zahraničí dali prednosť Porošenkovi. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform.

Podľa údajov zverejnených ukrajinskou Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) po sčítaní 97,02 percenta hlasov odovzdaných vo volebných miestnostiach v zahraničí Porošenka tam volilo 53,70 percenta Ukrajincov. Favorita prezidentských volieb Volodymyra Zelenského podporilo 44,83 percenta Ukrajincov žijúcich v cudzine.

Ukrinform dodal, že Porošenko vyhral vo volebných obvodoch v 45 krajinách – okrem iného v Austrálii, Rakúsku, Írsku, Taliansku, Kanade, Belgicku, Holandsku, Nemecku, Británii a USA.

Zelenskyj bol úspešnejší ako Porošenko v 24 štátoch, okrem iných v Gruzínsku, Bielorusku, Poľsku, Lotyšsku, Litve, Estónsku a v SR.

V troch krajinách bol súboj Porošenka so Zelenským nerozhodný – podľa Ukrinformu ide o Alžírsko, Kuvajt a Čile.

Svoje právo voliť prezidenta Ukrajiny využilo v zahraničí spolu 56.772 občanov Ukrajiny, ktorí mali k dispozícii 101 volebných miestností.

Výsledky doterajších ukrajinských prezidentských volieb

  • December 1991: Leonid Kravčuk sa stal hlavou štátu už po prvom kole, pretože získal až 61,6 % hlasov.
  • Júl 1994: V druhom kole zvíťazil Leonid Kučma (52,4 %) nad Kravčukom (45,2 %). Možnosť hlasovať proti obidvom využili 2,4 % voličov.
  • November 1999: Kučma obhájil mandát (57,7 %) pred Petrom Symonenkom (38,8 %). Proti obom hlasovalo 3,5 % oprávnených občanov.
  • December 2004: Z opakovaného druhého kola vyšiel ako víťaz Viktor Juščenko (51,99 %), porazeným bol Viktor Janukovyč (44,20 %). Zvyšní voliči nechceli ani jedného z nich.
  • Február 2010: Janukovyč zostal hlavou štátu (48,95 %),neús­pešnou vyzývateľkou bola Julia Tymošenková (45,47 %). Chýbajúce percentá do 100 % boli hlasy proti nim obom.
  • Máj 2014: Petro Porošenko vyhral už v prvom kole (54,70 %). Mal obrovský náskok pred protikandidátmi – Tymošenková na druhom mieste dostala len 12,81 % hlasov.
  • Apríl 2019: Po sčítaní hlasov sa očakáva oficiálne potvrdenie jednoznačného víťazstva Volodymyra Zelenského nad Porošenkom.

(čap)

© Autorské práva vyhradené

369 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #prezidentské voľby na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj