Hrôza a smútok: reakcie svetových lídrov na bombové útoky na Srí Lanke

Explózia v kostoloch a hoteloch na Srí Lanke, ktoré si dnes vyžiadali viac ako 160 mŕtvych, vrátane 35 cudzincov, vyvolali odsudzujúce reakcie a prejavy sústrasti viacerých svetových politikov. Sú medzi nimi napríklad predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, britská premiérka Theresa Mayová, ale aj slovenský prezident Andrej Kiska.

21.04.2019 11:32 , aktualizované: 13:38
debata (33)

„Bola to hrôza a smútok, keď som počul, že bombové útoky na Srí Lanke si vyžiadali životy toľkých ľudí,“ napísal na twitteri predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Prejavil zároveň účasť rodinám obetí, ktoré „sa zišli k mierumilovným modlitbám alebo prišli navštíviť túto krásnu krajinu“. Dal tiež najavo pripravenosť poskytnúť pomoc.

Za „naozaj desivé“ označila „akty násilia“ proti kostolom a hotelom na Srí Lanke Theresa Mayová. „Musíme stáť pri sebe, aby sme zaistili, že nikto nebude musieť vyznávať svoju vieru v strachu,“ zdôraznila a vyjadrila rodinám obetí sústrasť.

„Ostro odsudzujem hrozné výbuchy na Srí Lanke. V našom regióne nie je miesto pre takéto barbarstvo. India je solidárna s ľudom Srí Lanky. V duchu som s rodinami pozostalých a modlím sa za zranených,“ napísal na twitteri indický premiér Narendra Modi.

„Devastujúce a hrozné“ teroristické útoky na nevinných ľudí v srílanských kostoloch a hoteloch odsúdil na twitteri aj predseda austrálskej vlády Scott Morrison. Zároveň zverejnil telefónne číslo, na ktorom sa môžu austrálski občania pýtať na svojich blízkych, ktorí sú na Srí Lanke.

„Hlboko otrasený a zarmútený“ je „hroznými útokmi“ šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt. „Útočiť na ľudí, ktorí sa zišli k modlitbám počas veľkonočnej nedele je obzvlášť zločinné,“ uviedol minister.

Zdesenie a ostré odsúdenie vyjadril v súvislosti s masakrom na Srí Lanke aj nemecký minister zahraničia Heiko Maas. „Správy zo Srí Lanky sú šokujúce,“ napísal na twitteri. „Veľká noc je sviatkom lásky, ktorá nás učí: nenávisť z našej strany nikdy nemôže byť riešením,“ dodal.

Pápež František v nedeľu odsúdil útoky na Srí Lanke, ako akt krutého násilia, pričom dodal, že jeho myšlienky smerujú ku kresťanskej komunite, ktorú tieto útoky zasiahli.

„Prijal som so smútkom a bolesťou správy o vážnych útokoch, ktoré sa stali práve dnes na Veľkú noc v kostoloch a iných miestach na Srí Lanke,“ povedal pápež František desiatkam tisícom ľudí na námestí sv. Petra počas jeho posolstva „Urbi et Orbi“ (Mestu a svetu).

Dnešný útok na Srí Lanke prostredníctvom sociálnej siete tiež odsúdil slovenský prezident Andrej Kiska a premiér Peter Pellegrini:

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #bombové útoky