Kto spáchal masaker na Srí Lanke? Zrejme islamisti

Štyri možné stopy môžu viesť k vlne teroristických útokov na Srí Lanke, ku ktorým sa zatiaľ nikto neprihlásil. Myslí si to expert Siegfried O. Wolf z bruselskej organizácie Juhovýchodné ázijské fórum. "Pomenoval by som štyri možné skupiny: militantných islamistov, radikalizované budhistické organizácie, militantné tamilské hinduistické skupiny a v neposlednom rade ozbrojenú opozíciu, ktorá chce destabilizovať vládu, aby mohla znovu nastoliť autokratický režim," povedal Wolf pre stanicu Deutsche Welle.

21.04.2019 13:56
Srí Lanka / Teroristický útok Foto: ,
Na snímke zničená soška Panny Márie pred kostolom sv. Antona na Srí Lanke, kde došlo k sérii bombových útokov, ktoré si vyžiadali viac ako 200 ľudských životov.
debata (132)

Pokiaľ ide o radikálnych budhistov, stanica BBC pripomína, že v posledných rokoch nesú zodpovednosť za občasné násilnosti: „Útočili na mešity a majetok vo vlastníctve moslimov.“

Napriek tomu, že sa Wolf zmienil o budhistických extrémistoch ako o možných páchateľoch, zároveň upozornil na nízku pravdepodobnosť ich dnešnej vražednej zodpovednosti: „Nemyslím si, že majú kapacitu uskutočniť tak dobre koordinované útoky a na vysokej úrovni.“ Naznačil pritom, že za terč by si nevybrali kostoly, ale skôr objekty spojené s islamom.

Wolf sa podobne s veľkými pochybnosťami vyjadril aj o možnom pozadí tamilských militantov. Za najviac pravdepodobnú považuje domnienku, že za sériou atentátov stoja islamistickí fanatici, ktorí chceli na celom svete zviditeľniť masaker tým, že desiatky ľudí zahynuli počas veľkonočných sviatkov.

„Výber kostolov za terč počas týchto kresťanských sviatkov nesie rukopis medzinárodných džihádistických skupín, ako sú Al-Kajdá alebo tzv. Islamský štát, prípadne ich odnoží,“ konštatoval Wolf v rozhovore pre Deutsche Welle. Stanica doplnila, že islamistickí teroristi sú čoraz viac aktívni už aj v juhoázijskom regióne.

Masaker môže mať veľmi zlé následky pre cestovný ruch na Srí Lanke. Od roku 2009, keď sa vláde podarilo poraziť extrémistov zo skupiny Tigre oslobodenia tamilského Ílamu, turizmus začal postupne prekvitať. Do krajiny prichádza aj veľa dovolenkárov z bohatých krajín.

Tento trend potvrdzujú štatistiky, o ktorých informoval srílanský server Hindu. Keď sa pred desiatimi rokmi skončila vojna proti tamilským tigrom, krajinu ročne navštevovalo len približne 440-tisíc cudzincov. O šesť rokov neskôr Srí Lanka zaznamenala výrazný nárast záujmu zahraničných dovolenkárov: „V roku 2015 navštívilo krajinu takmer 1,8 milióna ľudí, čo predstavovalo 300-percentný nárast počas obdobia uplynulých šiestich rokov.“

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #teroristické útoky