K sobotnému útoku na afgánske ministerstvo sa prihlásil Islamský štát

Militantná organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za sobotňajší útok na sídlo afganského ministerstva telekomunikácií v Kábule, ktorý sa bezpečnostným zložkám podarilo ukončiť po niekoľkých hodinách. K útoku sa IS prihlásil cez vyhlásenie, ktoré zverejnil na svojich spriatelených účtoch na sociálnych sieťach, informuje agentúra AFP.

21.04.2019 16:48
Afganistan Kábul útok ministerstvo výbuch streľba Foto: ,
Afganskí novinári pracujú na mieste útoku v blízkosti ministerstva telekomunikácií 20. apríla 2019 v Kábule. Výbuch a následnú streľbu hlásili v sobotu z centrálnej časti afganského hlavného mesta Kábul, v ktorej sa nachádzajú vládne budovy. V blízkosti ministerstva telekomunikácií zaútočila skupina samovražedných bombových útočníkov a ozbrojencov.
debata (2)

Podľa tohto vyhlásenia odpálili štyria džihádisti IS pred zmieneným ministerstvom výbušniny. Následne sa im podarilo vniknúť do budovy ministerstva, kde pomocou „guľometov a ručnyćh granátov po mnoho hodín bojovali s afganskymi bezpečnostnými silami“.

Zmienený útok si vyžiadal okrem militantov dovedna desať obetí na životoch, informovalo v nedeľu afganské ministerstvo vnútra po tom, ako v noci na nedeľu zraneniam podľahli ďalšie tri osoby.

Hovorca ministerstva vnútra agentúre DPA povedal, že medzi obeťami na životoch sú dve ženy a traja príslušníci bezpečnostných síl. Zranenia utrpelo aj päť ďalších osôb, ktoré zostávajú hospitalizované.

V 18-poschodovej budove ministerstva bolo v sobotu pre útok na niekoľko hodín uväznených vyše 2000 ľudí. Po úvodnom výbuchu okolo 11.40 h miestneho času (09.10 h SELČ) nasledovala prerušovaná streľba až zhruba do 17.00 h (14.30 h SELČ), keď ministerstvo vnútra oznámilo ukončenie bezpečnostnej operácie.

Pracovníci ministerstva sa v panike presúvali na najvyššie poschodie budovy. Niekoľkohodinový útok sa skončil, keď sa bezpečnostným zložkám podarilo zastreliť troch militantov, zatiaľ čo štvrtý útočník sa sám odpálil.

Sobotnému útoku v hlavnom meste Afganistanu predchádzalo niekoľkotýždňové obdobie relatívneho pokoja. Militantné hnutie Taliban bezprostredne po útoku zodpovednosť zaň poprelo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Islamský štát #útok na ministerstvo