Boje o metropolu Tripolis pripravili o strechu nad hlavou 30 000 ľudí

Najmenej 227 ľudí už zahynulo a ďalších 1125 osôb utrpelo zranenia v pokračujúcich bojoch o ovládnutie líbyjskej metropoly Tripolis. Približne 30 000 osôb bolo v dôsledku ozbrojených zrážok nútených opustiť svoje domovy. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

21.04.2019 17:10
Líbya / Tripolis Foto: ,
Na snímke príslušník ozbrojených síl medzinárodne uznanej líbyjskej vlády v Tripolise
debata (18)

Sily lojálne medzinárodne uznanej líbyjskej vláde v Tripolise spustili v sobotu protiofenzívu zameranú na odrazenie jednotiek poľného maršala Chalífu Haftara, ktoré sa pokúšajú dobyť hlavné mesto. Boje medzi oboma znepriatelenými stranami si v nedeľu vyžiadali aj prerušenie prevádzky na tripoliskom letisku Mitiga, ktorú sa však po niekoľkých hodinách podarilo obnoviť.

Boje vypukli 4. apríla, keď samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) poľného maršala Chalífu Haftara spustila ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis, v ktorom sídli vláda národnej jednoty, uznaná OSN.

Líbya upadla do chaosu po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti. O kontrolu nad krajinou bohatou na ropu súperí medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty so sídlom v Tripolise ležiacom na západe krajiny s vládou sídliacou v Tobruku na východe. Haftar podporuje vládu v Tobruku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #generál Chalífa Haftar