Svetoví lídri reagujú na Zelenského: Zdôrazňujú podporu reformám a územnej celistvosti Ukrajiny

Predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v spoločnom liste zablahoželali Volodymyrovi Zelenskému k víťazstvu v prezidentských voľbách na Ukrajine. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

22.04.2019 12:05 , aktualizované: 16:15
ukrajina, volodymyr zelenskyj Foto: ,
Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
debata (105)

V spoločnom liste Tusk a Juncker uviedli, že voľby dokázali oddanosť Ukrajiny demokratickým hodnotám a právnemu štátu.

AFP pripomenula, že Zelenského predchodca v úrade prezidenta Petro Porošenko bol častým hosťom v Bruseli, kde žiadal Západ, aby zachoval sankcie uvalené na Rusko po anexii Krymského polostrova a zabezpečil implementáciu dohody o pridružení Ukrajiny k EÚ.

Tusk a Juncker v liste ubezpečili, že Zelenskyj „sa môže spoľahnúť na silnú podporu EÚ pre reformy na Ukrajine“ vrátane boja proti korupcii a zmeny v sektore energetiky.

Komik Volodymyr Zelenskyj zvíťazil v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb na Ukrajine, v ktorých jasne porazil úradujúcu hlavu štátu Petra Porošenka. Vyplýva to z priebežných výsledkov sčítania zverejňovaných Ústrednou volebnou komisiou.

Po sčítaní viac ako 85,5 percenta odovzdaných hlasov vedie Zelenskyj so ziskom 73,2 percenta, kým jeho súper Porošenko dostal 24,46 percenta hlasov.

Slovensko sa teší na spoluprácu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa teší na spoluprácu s novým prezidentom Ukrajiny. Rezort zároveň víta konanie a priebeh druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine ako vyjadrenie legitímnej vôle občanov tejto krajiny. Ministerstvo tiež plne podporuje predbežné hodnotenia obsiahnuté v dokumente Medzinárodnej volebnej pozorovateľskej misie z 22. apríla tohto roku. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu zahraničných vecí.

Podľa rezortu diplomacie má Slovensko záujem o stabilnú a prosperujúcu Ukrajinu. „Slovenská republika má záujem o stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu, ako aj o prehĺbenie spolupráce a všestranný rozvoj dvojstranných vzťahov so svojim bezprostredným susedom. Aj v tomto kontexte sa teší na spoluprácu s novým ukrajinským prezidentom, ktorý vo voľbách získal silný mandát od voličov. Slovenská republika je naďalej pripravená podporovať integračné snahy Ukrajiny a pomáhať jej v reformných procesoch v súčasnom neľahkom období, pričom dlhodobo a dôsledne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc,“ uviedol slovenský rezort zahraničných vecí.

Nemecko a Francúzsko sa pridáva ku gratuláciám

Francúzsko a Nemecko, ktoré iniciovali rokovania o urovnaní konfliktu na východnej Ukrajine, zablahoželali Zelenskému k zvoleniu za prezidenta.

Obe krajiny vo svojich reakciách zdôraznili svoju podporu reformám na Ukrajine a oddanosť územnej celistvosti Ukrajiny.

Kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v pondelok informovala, že Macron v rozhovore so Zelenským znovu vyjadril svoju pripravenosť spolupracovať s Nemeckom pri urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny prostredníctvom rokovaní v tzv. normandskom formáte, ktorý zahŕňa aj Ukrajinu a Rusko.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Úlohou tzv. normandskej štvorky je implementácia mierovej dohody z Minska z roku 2015, čo však naráža na množstvo problémov. Lídri štyroch krajín sa už dávnejšie nezišli na spoločnom rokovaní.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom posolstve pre Zelenského zdôraznila svoj záujem o stabilizáciu Ukrajiny a mierové riešenie konfliktu v Donbase. Prízvukovala však aj nutnosť reformy justičného systému na Ukrajine, decentralizáciu jej orgánov a boj proti korupcii.

Ako informovala agentúra Ukrinfom, Zelenskému k víťazstvu v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb v pondelok zagratuloval aj generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland, ktorý vo svojom tvíte označil Ukrajinu za „dôležitého člena Rady Európy“.

Kremeľ: Je priskoro sa vyjadrovať

Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ neplánuje zablahoželať Zelenskému k jeho víťazstvu.

Informoval o tom v pondelok v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Uviedol, že zatiaľ je „predčasné hovoriť o blahoželaní“ Zelenskému, ako aj o „možnosti spolupráce“ s ním.

Peskov vysvetlil, že Moskva si bude názor na Zelenského vytvárať podľa jeho činov a od toho bude závisieť aj spolupráca.

Hovorca dodal, že Rusko rešpektuje rozhodnutie ukrajinských voličov vo voľbách, ale „pripomína problém s legitimitou tohto (volebného) procesu“, keďže „možnosť voliť nedostali tri milióny občanov Ukrajiny“ žijúcich v Rusku.

Na otázku novinárov, prečo bolo rozhodnutie neblahoželať Zelenskému prijaté, Peskov odpovedal, že „je potrebné posudzovať konkrétne prípady, konkrétne kroky“, pričom poukázal aj na to, že oficiálne výsledky volieb na Ukrajine ešte ani neboli oznámené.

Ruský spravodajský portál Medusa v súvislosti so zatiaľ neoficiálnymi výsledkami volieb na Ukrajine a otáľaním Kremľa s blahoželaním víťazovi pripomenul, že Putin neblahoželal k víťazstvu ani Zelenskému predchodcovi v úrade Petrovi Porošenkovi.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Jean-Claude Juncker