Trump prijme Pellegriniho už o týždeň

Slovenský premiér sa dostane do prezidentského sídla najväčšej mocnosti na svete. Peter Pellegrini v máji navštívi Biely dom, kde bude rokovať s Donaldom Trumpom. Denník Pravda získal túto informáciu od nemenovaného vysokopostaveného slovenského zdroja. Návšteva sa uskutoční 1. až 4. mája a americký prezident prijme premiéra SR v piatok 3. mája.

23.04.2019 18:30 , aktualizované: 24.04.2019 10:20
debata (367)

Len niečo viac ako jeden rok od svojho príchodu na čelo vlády sa Peter Pellegrini dostane cez dvere, ktoré sa nedarí odomknúť mnohým dlhoročným lídrom vo svete. Slovenský premiér na budúci mesiac navštívi Biely dom.

Informáciu o prijatí Pellegriniho v máji u amerického prezidenta Donalda Trumpa získal denník Pravda od nemenovaného vysokopostaveného slovenského zdroja. Návšteva sa uskutoční 1. až 4. mája a americký prezident prijme premiéra SR v piatok 3. mája.

Prijatie premiéra Pellegriniho v Bielom dome by bolo významným úspechom našej diplomacie i jeho samotného ako šéfa slovenskej exekutívy, reagoval pre Pravdu bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš. „Evidentne by mu pri takejto zaoceánskej návšteve pomohli jeho politické kroky a jednoznačnosť v deklarovaní našej zahraničnopoli­tickej orientácie,“ pokračoval.

Demeš zároveň poukázal na nezanedbateľnú symboliku: „Myslím si, že v roku, keď si pripomíname 30. výročie Nežnej revolúcie a 15 rokov od nášho vstupu do EÚ a NATO, by červený koberec pre slovenského premiéra bol vyznamenaním pre Slovenskú republiku.“

Pozvanie do Bieleho domu sa získava veľmi náročne. K Trumpovi sa chce dostať na rokovanie veľa lídrov, čo nedávno v rozhovore pre Pravdu potvrdil český premiér Andrej Babiš, ktorý prezidenta USA navštívil minulý mesiac: „Prezident Trump poznamenal, že zo zahraničia má na stole dlhodobo až zhruba 30 žiadostí o prijatie.“

Informáciu o blížiacej sa ceste Pellegriniho do Washingtonu vníma bezpečnostný expert Juraj Krúpa ako dôkaz toho, že americká vláda sa znovu zaujíma o región, v ktorom sa nachádza aj Slovenská republika. Svedčí o tom Babišova marcová návšteva, očakávaný prílet poľského prezidenta Andrzeja Dudu v júni a rovnako správa, že Trump plánuje prísť do Varšavy 1. septembra tohto roku, keď si Poľsko pripomenie tragické 80. výročie vypuknutia druhej svetovej vojny. „Biely dom a Trump sa vracajú do situácie, keď si uvedomujú strategickú dôležitosť strednej a východnej Európy nielen pre Severoatlantickú alianciu, ale aj pre samotné Spojené štáty,“ povedal pre Pravdu Krúpa, ktorý v Slovenskom inštitúte pre bezpečnostnú politiku riadi program s názvom Bezpečnosť a obrana.

Krúpa očakáva, že Trump sa bude Pellegriniho pýtať, či je Slovensko naozaj taký silný spojenec v rámci NATO, ako oficiálne o sebe deklaruje, alebo sú to skôr rétorické cvičenia. „Súvisí to s vyjadreniami a rôznymi krokmi niektorých predstaviteľov jednej z koaličných strán,“ podotkol zjavne v narážke na správanie určitých vedúcich členov Slovenskej národnej strany.

K Trumpovej pozvánke pre Pellegriniho mohol prispieť aj fakt, že Slovensko uzavrelo významné dohody v oblasti obrany so Spojenými štátmi, mieni Krúpa. „Pôvodne sa v pláne modernizácie našich ozbrojených síl rátalo s európskym riešením, čo znamenalo, že armáda dostane novú techniku od zbrojárskych výrobcov v členských krajinách Európskej únie, ale nakoniec vidíme, že to, čo sa významné nakúpilo, pochádza len z USA,“ podotkol expert.

Pripomenul, že ide o nové stroje pre vzdušné sily: „Je to podpis o nákupe amerických stíhačiek F-16 a dohoda o obstaraní vrtuľníkov značky Black Hawk.“

Za 14 nadzvukových vojenských lietadiel Slovensko zaplatí Američanom veľké peniaze (vláda ich uprednostnila pred švédskymi gripenmi). Pellegrini to vlani označil za významnú vec, pretože ide o investíciu do obrany v objeme vyše 1,6 miliardy eur za celý balík. „Slovensko sa tým hlási k svojim záväzkom zvyšovať výdavky na vyzbrojovanie a dosiahnuť žiadaný cieľ na úrovni dvoch percent z HDP,“ prízvukoval predseda vlády.

Do výzbroje slovenskej armády už pribudli spomínané helikoptéry. V minulom roku ich začala používať štyri, zvyšných päť získa počas tohto roku. Slovensko tak dovedna obstaralo deväť viacúčelových strojov Black Hawk, pričom cena za ne je 261 miliónov amerických dolárov. Denník Pravda ako prvý informoval o chystanej ceste Pellegriniho do Bieleho domu začiatkom marca tohto roku s tým, že by sa mohla uskutočniť na jeseň. Z aktuálneho zistenia však vyplýva, že to bude už v máji.

Americká aj slovenská strana sa pred niekoľkými týždňami vyjadrili zdržanlivo, pričom informáciu Pravdy nepopreli. "Úrad vlády SR nedokáže vopred informovať o žiadnych cestách premiéra kamkoľvek do zahraničia, pokiaľ veci ešte nie sú dohodnuté a neexistuje presný dátum návštevy,“ znela slovenská odpoveď. „V tejto chvíli neohlasujeme žiadnu návštevu,“ reagovalo Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

Spomedzi slovenských lídrov sa naposledy dostal do Bieleho domu Robert Fico – vo funkcii predsedu vlády ho v novembri 2013 prijal vtedajší prezident Barack Obama. Andrejovi Kiskovi ako prezidentovi sa počas jeho päť rokov trvajúceho mandátu nepodarilo podobné stretnutie vo Washingtone ani s Obamom, ani s Trumpom.

Naopak, Ivanovi Gašparovičovi ako hlave štátu to vyšlo – v októbri 2008 s ním v Bielom dome rokoval niekdajší prezident George Bush ml.

VIDEO: Niekdajší minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš sa zamýšľa nad vzťahmi medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými. Objasňuje aj to, od čoho môže závisieť, či dostane pozvánku do Bieleho domu niektorý z najvyšších slovenských ústavných činiteľov. Video vzniklo po návšteve šéfa diplomacie Mika Pompea v Bratislave. (TV Pravda 13.2.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

367 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Donald Trump