Mierový plán USA pre Blízky východ bude zverejnený v lete, vyhlásil Kushner

Očakávaný, opakovane odkladaný a vopred často zatracovaný plán Bieleho domu na urovnanie blízkovýchodného konfliktu uzrie svetlo sveta tento rok v lete. Na konferencii vo Washingtone to dnes oznámil jeden z jeho architektov, prezidentov zať a poradca Jared Kushner. S receptom na urovnanie dlhoročného konfliktu chce vraj Donald Trump prísť po skončení moslimského pôstneho mesiaca ramadánu, teda najskôr začiatkom júna.

23.04.2019 20:32
USA / Blízsky východ / Jared Kushner / Foto: ,
Na snímke Jared Kushner, zať a poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa
debata (15)

Kushner pripustil, že blízkovýchodný mierový plán, ktorý sa pripravuje dva roky, mal byť pôvodne uverejnený oveľa skôr. Odklad si ale podľa neho vyžiadali nedávne izraelské parlamentné voľby, z ktorých ako víťaz znovu vyšiel Trumpov spojenec Benjamin Netanjahu. Na čom chce Biely dom svoju predstavu mieru na Blízkom východe postaviť, Kushner neprezradil.

Plán má mať politickú časť, ktorá by riešila kľúčové problémy, akým je napríklad štatút Jeruzalema. Druhá, ekonomická časť popisuje kroky, ktoré majú prispieť k hospodárskemu povzneseniu palestínskej komunity. „Počkáme s tým, až skončí ramadán,“ povedal na konferencii Kushner. Pôstny mesiac začína začiatkom mája a končí 4. júna. Dôvodom odkladu je aj čas, ktorý chce Washington poskytnúť Netanjahuovi na zostavenie jeho novej vlády.

Kushner na pláne pracuje spoločne so splnomocnencom USA pre Blízky východ Jasonom Greenblattom. Na oboch stranách, teda izraelskej i palestínskej, bude podľa neho potrebná vôľa k „ťažkým kompromisom“. Biely dom nečaká okamžitú otvorenú náruč. „Dúfam, že povedia: sú tam nejaké kompromisy, ale koniec koncov je to rámec, ktorý nám umožní žiť materiálne lepšie,“ povedal Trumpov poradca.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Blízky východ #Jared Kushner #Donald Trump #mierový plán