Za predĺženie mandátu egyptskému prezidentovi Sísímu sa vyslovilo takmer 90 percent voličov

Za novelizáciu ústavy, ktorá umožní predĺženie mandátu egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího až do roku 2024, sa v referende konanom od 20. do 22. apríla vyslovilo 88,83 percenta voličov. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ústrednej volebnej komisie.

23.04.2019 20:57
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Foto: ,
Na snímke muž, ktorý míňa billboard s podobizňou súčasného egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího v meste Káhira, 16. apríla 2019
debata (3)

Novelizácia predlžuje mandát prezidenta zo štyroch na šesť rokov, ale zachováva limit dvoch funkčných období. Na základe daných opatrení bude Sísího súčasné volebné obdobie predĺžené do roku 2024 a následne mu bude umožnené uchádzať sa o ďalšie šesťročné funkčné obdobie, takže by hlavou štátu mohol zostať do roku 2030.

Ústavné zmeny taktiež zahŕňajú ustanovenia, ktoré poskytnú armáde väčší vplyv v politickom živote, udelia Sísímu širšie právomoci v oblasti justície a rozšíria právomoci vojenských súdov zaoberať sa civilistami.

Sísí ako šéf armády viedol v roku 2013 zvrhnutie demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorému predchádzali masové protesty proti vládnutiu tohto islamistického politika.

Sísí zvíťazil vo voľbách v roku 2014 a opätovne ho zvolili za hlavu štátu v marci 2018, keď podľa oficiálnych výsledkov získal viac než 97 percent hlasov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #referendum #Abdal Fattáh Sísí