Salvini prikázal talianskej polícii intenzívnejšie dohliadať na miestnu moslimskú komunitu

Taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini prikázal polícii intenzívnejšie dohliadať na miestnu moslimskú komunitu. Stalo sa tak po tom, ako v Ríme došlo k údajne protikresťansky motivovanému útoku nožom. V utorok o tom napísala agentúra DPA.

23.04.2019 22:51
Taliansko / moslomovia / Matteo Salvini Foto: ,
Na snímke taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini
debata (1)

Predstavitelia talianskej polície v utorok informovali o tom, že cez víkend sa v hlavnom meste odohral incident medzi dvoma bezdomovcami, pri ktorom Maročan nožom zaútočil na muža pôvodom z Gruzínska.

Napadnutý muž neskôr pred vyšetrovateľmi uviedol, že útočník ho bodol nožom do krku po tom, ako zbadal, že nosí náhrdelník s krížom. Zároveň ho počastoval vulgarizmami s odkazom na jeho vierovyznanie.

V reakcii na tento incident Salvini vyzval políciu, aby viac „kontrolovala a monitorovala miesta, kde sa zhromažďujú občania moslimského vierovyznania s cieľom zabrániť násiliu voči nevinným občanom“.

Talianska tlačová agentúra ANSA na margo incidentu uviedla, že muž marockého pôvodu je vyšetrovaný ako podozrivý z pokusu o vraždu, pričom náboženská neznášanlivosť je jednou z možných príčin útoku. ANSA však ďalej dodala, že vyšetrovatelia preverujú aj iné verzie udalosti pre podozrenie, že motív útočníka bol v skutočnosti iný.

Salvini, ktorý stojí na čele protiimigračnej strany Liga Severu, sa často verejne vyjadruje k útokom, ktoré spáchali migranti, alebo moslimovia. Agentúra DPA v tejto súvislosti však upozorňuje aj na to, že je v Saviniho záujme negatívne vykresľovať bezpečnostnú situáciu v Ríme, v ktorom vládne jeho koaličný partner Hnutie piatich hviezd – M5S.

Vzťahy oboch koaličných partnerov sú totiž už dlhodobo napäté aj preto, lebo od začiatku pôsobenia vlády badať trend posilňovania voličských preferencií Ligy Severu na úkor M5S – čo sa ukázalo aj v lokálnych voľbách z posledných mesiacov.

Ďalšie parlamentné voľby v Taliansku by sa mali uskutočniť najneskôr v máji 2023.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #moslimovia #útok nožom #Matteo Salvini #náboženská neznášanlivosť