Čo spája Islamský štát a útoky na Srí Lanke?

Kam naťahuje chápadlá teroristická organizácia Islamský štát (IS)? Džihádisti sa prihlásili k sérii samovražedných útokov na Srí Lanke na Veľkonočnú nedeľu. Atentáty v kostoloch a hoteloch si už vyžiadali 359 obetí a viac ako 500 ľudí je zranených. IS tvrdí, že páchateľmi boli jeho ľudia.

24.04.2019 06:28 , aktualizované: 17:36
srí lanka, ISIS, demonštranti, teror Foto: ,
Demonštranti na Srí Lanke protestujúci proti terorizmu a Islamskému štátu.
debata (14)

Srílanské úrady uviedli, že za masakrou je miestna islamistická skupina Národný Tauhíd Džamáate, ale že tá ťažko mohla bez pomoci pripraviť koordinované útoky. IS sa k zodpovednosti prihlásil prostredníctvom svojho informačného kanálu Amaq a zverejnil aj fotografiu ôsmich ľudí, ktorí sú údajne samovražední atentátnici. Je však Islamský štát schopný po porážke v Sýrii a Iraku plánovať takéto veľké útoky?

Kto sú vrahovia?

"Samozrejme, stále je toho veľa, čo o útokoch na Srí Lanke nevieme. Zatiaľ však zverejnené informácie naznačujú, že miestnej skupine Národný Tauhíd Džamáate, ktorú z prípravy atentátov obviňujú, pravdepodobne nejakým spôsobom IS pomohol. Mohlo to byť vo forme výcviku, poskytnutia financií či logistickej podpory,“ reagoval pre Pravdu expert na terorizmus Sam Mullins z Európskeho centra Georgea C. Marshalla pre bezpečnostné štúdie. (Jeho názory vyjadrujú súkromné stanoviská, pozn. red.)

Podľa odborníka je veľmi nepravdepodobné, že by malá miestna skupina, ktorá nikdy nič podobné nepripravila, dokázala bez vonkajšej pomoci spáchať takého sofistikované útoky. "Nie vždy sa dá IS veriť, keď sa k niečomu prihlási. Ale vyzerá to tak, že v tomto prípade je to pravda. Bude na vyšetrovateľoch, aby objasnili, s kým bol IS v kontakte a akú formu pomoci poskytol. Na Srí Lanke išlo o mimoriadne zničujúci útok. Ale model, že väčšia teroristická skupina využila menšiu, nie je nový. Vyskúšala si ho už Al-Kajdá a teraz to robí IS,“ pripomenul Mullins.

Medzitým už srílanské úrady zverejňujú prvé informácie o samovražedných útočníkoch. Neprezradili žiadne mená, ale teroristi vraj pochádzali z rodín zo strednej a z vyššej strednej triedy a boli finančne zabezpečení. "Domnievame sa, že jeden zo samovražedných atentátnikov študoval v Británii. Predtým, ako sa vrátil na Srí Lanku, si ešte robil postgraduál v Austrálii,“ povedal pre médiá námestník srílanského ministra obrany Ruwan Widžewardene. Kolombo už o týchto zisteniach informovalo Londýn.

Poľský odborník na terorizmus Pawel Wójcik uviedol, že viacerí ľudia zo Srí Lanky sa podieľali v radoch IS na vojnách v Sýrii a Iraku. "Spôsob, akým teroristi z Islamského štátu fungujú, mení prístup lokálnych džihádistických skupín. Veľkonočný útok, ktorého terčom boli aj kostoly, je jasným dôkazom zapojenia sa IS. Predtým by malá islamistická skupina nedokázala pripraviť takéto veľké atentáty,“ vysvetlil Wójcik. "Potrebovala pomoc od väčšej siete a podľa srílanských úradov ju získala. Indické bezpečnostné služby dva razy varovali Kolombo pred nebezpečenstvom hroziacim zo strany IS a že pripravuje veľkú operáciu. Vedeli to od indického člena IS, ktorý prezradil informácie o časti teroristickej siete,“ povedal pre Pravdu Wójcik.

Spomenuté varovanie pred útokmi však srílanské úrady nedokázali premeniť na účinné opatrenia. Zdá sa, že dôvodom bola aj politická rivalita medzi predsedom vlády Ranilom Wickremesingheom a hlavou štátu Maithripalaum Sirisenom a z toho vyplývajúca zlá komunikácia s tajnými službami. Prezident včera podľa agentúry Reuters oznámil policajnému šéfovi a ministrovi obrany, aby odstúpili.

Krvavá reklama

Widžewardene naznačil, že útoky na Srí Lanke by mohli byť odvetou za krviprelievanie v mešitách v novozélandskom meste Christchurch, kde austrálsky krajne pravicový terorista Brenton Tarrant zastrelil 15. marca 50 ľudí. Podľa novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej však jej krajina nemá žiadne informácie, ktoré by potvrdzovali vyhlásenie srílanských úradov.

"Pre IS je však spojenie s Christchurchom dobrou príležitosťou, ako predstaviť svoju organizáciu ako ochrancu a pomstiteľa moslimov. Útok na Srí Lanke je formou reklamy pre teroristov. IS ním odkazuje priaznivcom, že síce dostal úder, ale nie je porazený,“ reagoval pre Pravdu Steve Hewitt, bezpečnostný expert z Birminghamskej univerzity.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Islamský štát #útok na mešity na Novom Zélande #Christchurch